Požar u Permu odneo 109 života

U požaru koji se dogodio u restoranu u ruskom gradu Permu, najmanje 109 osoba poginulo, a više od 130 povređeno. Istražni organi isključuju mogućnost da je reč o terorističkom aktu. Medvedev zatražio najstrožije kazne za počinoce.

Najmanje 109 osoba je poginulo, a više od 130 je povređeno u požaru koji je izbio u jednom restoranu u ruskom gradu Permu, oko 1.400 kilometara istočno od Moskve. Požar je izazvan pirotehničkim sredstvima, predstavlja najveću nesreću u Rusiji u poslednjih nekoliko godina.

Po izbijanju požara više od 200 gostiju pojurilo je ka izlazu. Na licu mesta preminulo je 98 ljudi, a mnogi su se ugušili zbog dima. Najteže povređeni prevezeni su avionom u Moskvu i smešteni u bolnice. Veliki je broj ljudi sa teškim opekotinama, a 21 osoba je u kritičnom stanju zbog trovanja dimom.

U trenutku nesreće u restoranu se nalazilo oko 230 gostiju, među kojima veliki broj radnika tog restorana i njihovih prijatelja ili članova porodica koji su slavili osmu godišnjicu od otvaranja lokala "Hromi konj".

Policija je uhapsila petoro osumnjičenih. Vlasnik kluba Anatolij Zak i menadžerka Svetlana Jefremova su uhapšeni iste večeri na granici između Sverdlovske i Permske oblasti zbog kršenja pravila protivpožarne zaštite u zatvorenom prostoru.

Prezimena ostalih osumnjičenih se ne navode, ali je poznato da su to art-direktor restorana, drugi osnivač i preduzetnik koji je postavljao pirotehniku.

"Još jedan osumnjičeni, zakupac prostora, se nalazi u bolnici u veoma teškom stanju. Za vreme požara on je bio u klubu", prenose ruski mediji reči predstavnika istražnog komiteta Vladimira Markina.

Prema njegovim rečima, do nesreće je došlo zbog grubog kršenja pravila upotrebe pirotehničkih sredstava koja su bila namenjena za upotrebu na otvorenom prostoru, a strogo zabranjena za upotrebu u zatvorenom.

Anatolij Zak, međutim, odbacuje svaku odgovornost tvrdeći da je on samo izdavao prostor.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu je rekao da je vlasnik kluba dva puta do sada dobijao kazne zbog kršenja propisa o protivpožarnoj zaštiti. Sledeća inspekcija lokala trebalo je da bude obavljena u ponedeljak.

Oko jedan sat posle ponoći ispaljeno je više pirotehničkih raketa, a jedna od njih je pogodila deo plafona od plastike. Buknula je vatra koja se vrlo brzo raširila po čitavom lokalu", rekao je šef lokalnog ministarstva za vanredne situacije Igor Orlov, a prenosi Itar-Tas.

Ceo lokal, površine 500 kvadratnih metara, je skoro u potpunosti uništen. Istražni organi su vrlo brzo isključili svaku mogućnost da je reč o terorističkom aktu.

Na mesto nesreće došli su ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, ministarka zdravlja Tatijana Golikova i ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво