EU planira povratak Šengenu do novembra

Budući da se Evropa suočava sa najtežom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata, u planu Evropske komisije o "šengenskoj zoni" se navodi da je potpuna primena te zone "od ključne važnosti za Evropsku uniju kao celinu".

Evropska unija će danas objaviti "nacrt plana" za ponovnu potpunu primenu "šengenske zone" slobodnog kretanja, koja je blizu kolapsa usled toga što su pojedine zemlje zbog izbegličke krize ponovo uvele pogranične kontrole, navodi agencija Frans pres, koja je imala uvid u taj dokument.

Plan podrazumeva hitno formiranje sistema obalske straže EU i jačanje spoljne granice Grčke, koja je glavna tačka za ulazak izbeglica i migranata u Evropu, preneo je AFP.

Nakon gotovo dve decenije slobodnog putovanja u većem delu Evrope, 26-člana "šengenska zona" je na ivici kolapsa, pošto su neke članice jednostrano uvele pogranične kontrole kako bi sprečile migrante da iz Grčke stignu do bogatijih zemalja na severu Evrope.

"Danas ćemo usvojiti nacrt plana o tome kako ponovo vratiti na snagu 'šengenski sistem' u potpunosti", rekao je izvor iz Evropske komisije.

Budući da se Evropa suočava sa najtežom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata, u planu EK se navodi da je potpuna primena šengenske zone "od ključne važnosti za Evropsku uniju kao celinu".

Ukoliko sve propadne i bude neophodno uvođenje graničnih kontrola, "to bi označilo rušenje centralnog stuba procesa ujedinjenja EU", navodi se u dokumentu.

U Evropu je od početka 2015. godine stiglo više od 1,13 miliona izbeglica, od kojih je većina stigla prvo u Grčku iz Turske, da bi zatim balkanskom rutom došle do Nemačke, Švedske i drugih država.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво