Читај ми!

Lajtl: Kraj Šengena bi doneo ogromne gubitke za austrijsku privredu

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl upozorio je da bi ukidanje Šengena austrijskoj privredi nanelo štetu od najmanje 1,2 milijardi evra godišnje.

Lajtl je u Briselu naglasio da je taj iznos "donja granica" procenjenih gubitaka.

Predsednik Privredne komore Austrije se usportivio podizanju graničnih ograda unutar Evrope, prenosi APA.

"Ponovo se želi podići ograda na Breneru. Tamo bi se time nanela šteta po prevoznike u visini od dva miliona evra dnevno, i to samo za Austriju. U to nisu uračunate posledice po turizam", istakao je Lajtl.

Prema njegovim rečima, pre svega bi bio pogođen dnevni turizam, jer niko ne bi želeo satima da čeka na granici da bi istog dana krenuo nazad, a broj turista koji putuju u Austriju na jedan dan opao bi za deset do 20 odsto.

Lajtl se osvrnuo i na pismo austrijskog ministra finansija Hans-Jerga Šelinga upućeno Evropskoj komisiji, u kojem zahteva povraćaj sredstava zbog viših izdataka Austrije usled velikog broja prihvaćenih izbeglica, naglasivši da je taj zahtev trebalo uputiti predsedniku Saveta EU Donaldu Tusku.

Ipak, predsednik Privredne komore Austrije smatra da je opravdan Šelingov zahtev da zemlje koje ne žele da prime izbeglice barem pokažu finansijsku solidarnost sa državama koje su izbeglice prihvatile.

"Raspodela na 28 država nije uspela i to je veliko razočaranje", rekao je Lajtl, dodajući da se humanosti sve više nameće nacionalizam.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво