Lavrov i Keri razgovarali o sirijskim pregovorima

Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri, razgovarali su telefonom o organizaciji pregovora u Ženevi između predstavnika sirijske vlasti i opozicije, prenela je ruska novinska agencija Tas.

U Ženevi su juče počeli indirektni mirovni pregovori za okončanje sirijskog petogodišnjeg sukoba u kojem je poginulo više od 260.000 ljudi, ali je glavna opoziciona grupa, koja je ranije saopštila da neće učestvovati u pregovorima dok vladine i ruske snage ne prestanu bombardovanje civila i podignu opsadu oblasti pod kontrolom pobunjenika, stigla tek danas.

S druge strane, predstavnici Sirijske kurdske demokratske unije napustili su danas Ženevu pošto nisu dobili poziv za pregovore. Njihovom učešću se protive Turska, Saudijska Arabija i glavna opoziciona grupa Visoki odbor za pregovore, dok ih podržava Rusija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u razgovoru Kerija i Lavrova istaknuta neophodnost da se u obuhvatnom međusirijskom dijalogu razmotri borba protiv terorizma, humanitarna pomoć i dostava pomoći civilima u opkoljenim oblastima, kao i priprema za političke reforme uz obostrani pristanak dve strane.

Razgovor ministara je održan na zahtev američke strane, navodi Tas.

Keri i Lavrov su se dogovorili da se tok razgovora u Ženevi proceni na redovnom sastanku međunarodne grupe za Siriju u Minhenu 11. februara.

Ministri spoljnih poslova SAD i Rusije su razgovarali i o drugim međunarodnim pitanjima i problemima u bilateralnim odnosima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 31. jan 2016, 09:19)
anonymous [neregistrovani]

Pregovori o Siriji...

...opozicione partije koje podrzava Zapad a Turska im je glasnogovornik nece prisustvovati razgovorima,prvobitno su izjavljivali da zele samo neformalne razgovore sa izaslanikom UN,poslije su ko zna gdje,kod medija,uslovljavali ucestvovanje Ruskim prestankom bombardovanja civilnih objekata a jutros...nece ucestvovati,nee ni Kurdi koje je forsirala Rusija...sto znaci da su Rusija i Turska oficijelno na suprotnim stranama a neobavjesteni,vjerovace ovakvim izvjestajima...i najnovije od Erdogana,obicna je propaganda...Rusija kontrolse nebo u Siriji!

(nedelja, 31. jan 2016, 09:15)
Miki... [neregistrovani]

То значи...

То значи да нема са киме да се преговара. Американци не могу ничије интересе да заступају, а они који су стварна опозиција нису позвани. Изгледа да тој "опозицији" није било довољно бомбардовања, па руси и сиријска армија треба ту "опозицију" да бомбардују док им не буде довољно да седну за преговарачки сто.