"Suhoj" uleteo u turski vazdušni prostor, optužbe na relaciji Moskva-Ankara

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je Rusiju da ne narušava turski vazdušni prostor, navodeći da će za neželjene posledice odgovornost biti na Rusiji. Moskva negira navode Ankare. Turski predsednik Erdogan optužuje Rusiju za neodgovorne poteze i želi sastanak sa Vladimirom Putinom.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo ambasadora Rusije nakon što je, kako navode, ruski avion Su-34 u petak narušio vazdušni prostor Turske i pored nekoliko upozorenja.

Avion je upozoren na ruskom i engleskom jeziku pre ulaska u vazdušni prostor Turske, navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju se, međutim, ne navodi gde je došlo do narušavanja vazdušnog prostora.

Tursko ministarstvo optužuje Rusiju za eskalaciju napetosti i upozorava da će biti odgovorna u slučaju bilo kakvih "kobnih" posledica, naveo je AP.

Rusko ministarstvo odbrane u međuvremenu je demantovalo da su ruski vojni avioni u Siriji narušili vazdušni prostor Turske.

"Saopštenja turske strane o tome da je ruski avion Su-34 navodno narušio vazdušni prostor te zemlje predstavlja neosnovanu propagandu", rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je uveren da turski stručnjaci protivvazdušne odbrane znaju da radari koji kontrolišu vazdušni prostor mogu da zabeleže samo visinu, kurs i brzinu objekta u vazduhu.

"Nijedan od ovih radara nije sposoban da utvrdi tip i državnu pripadnost vazdušnog objekta - da li je reč o Rusiji ili koaliciji koju predvode SAD", rekao je Konašenkov.

To je, kako je naveo, "moguće samo uz direktan vizuelni kontakt s drugog aviona, koji se nije dogodio", prenosi Sputnjik.

Dodao je da ni ruska sredstva protivvazdušne odbrane u Siriji, kao ni sirijska radarska kontrola vazdušnog prostora, nisu zabeležila nikakvo narušavanje sirijsko-turske granice.

"Da i ne govorim o tome da nikakvih usmenih kontakata turske strane s našim pilotima odavno nema", zaključio je Konašenkov.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da zbog narušavanja vazdušnog prostora želi da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javlja Rojters.

Erdogan je upozorio je Rusiju da će "trpeti posledice" ako nastavi da krši vazdušni prostor Turske.

Optužio je Rusiju za "neodgovorne poteze" koji ugrožavaju globalni mir.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da je vojna alijansa solidarna sa svojom članicom Turskom i pozvao Rusiju da "preduzme sve neophodne mere" da vazdušni prostor NATO-a ne bio ponovo bio narušen.

"Ruski borbeni avion narušio je juče turski vazdušni prostor, uprkos ponovljenim upozorenjima turskih vlasti. Prethodni incidenti su pokazali koliko je opasno takvo ponašanje", saopštio je Stoltenberg.

Pozvao je Rusiju da "postupa odgovorno i da u potpunosti poštuje vazdušni prostor NATO-a".

Turska je u novembru oborila ruski bombarder Su-24 blizu granice sa Sirijom, navodeći kao razlog narušavanje njenog vazdušnog prostora, što je dovelo do krize u odnosima dve države.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво