Davutoglu: Telo ruskog pilota biće predato Rusiji

Telo ruskog pilota, ubijenog kad su turski lovci prošle nedelje oborili ruski vojni avion, kasno sinoć prebačeno je u Tursku, kako bi bilo predato Rusiji na zahtev zvanične Moskve, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Ahmet Davutoglu navodi da je telo Olega Peškova stiglo u Tursku u dva sata posle ponoći.

"Telo se trenutno nalazi u gradu Hataj na jugu Turske i sa njim se postupa u skladu sa pravoslavnim običajima", kaže Davutoglu, preneo je Rojters.

Iz ruske ambasade u Ankari najavljeno je da će danas telo iz Hataja biti prebačeno na aerodrom u Ankari, gde će ga dočekati ambasador Rusije u Turskoj, nakon čega će biti poslato u Rusiju. 

Davutoglu, koji je jutros održao konferenciju za štampu pre odlaska za Brisel na sastanak sa liderima Evropske unije na temu izbeglice, istakao je i da bi, s obzirom na to da u Siriji deluju različite koalicije sa različitim ciljevima, mogli da se dese novi incidenti poput obaranja ruskog aviona, ukoliko ne bude intenzivirana razmena informacija i koordinacija.

Turska je u utorak ujutro oborila ruski vojni avion Su-24 na granici sa Sirijom zato što je, prema tvrdnjama turske vojske, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren.

S druge strane, rusko ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor i navodi da je on ostao na prostoru Sirije.

Oba pilota "suhoja" su se katapultirala kada je avion pogođen projektilom vazduh-vazduh, ali su ekstremisti na zemlji ubili komandanta kada se spustio padobranom.

Ubijenom pilotu će posthumno biti dodeljen orden Heroja Ruske Federacije, što je najviše počasno zvanje u Rusiji, ustanovljeno 1992. godine. Dodeljuje se za izuzetne zasluge, lične ili kolektivne podvige u službi države i društva.

Dvanaestočasovnu akciju spasavanja drugog pilota, navigatora Konstantina Muratkina, izveli su sirijski i ruski specijalci. Tada je poginuo i ruski vojnik Aleksander Pozinjič.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio je zbog obaranja aviona zatražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu 30. novembra.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво