Читај ми!

Turska ponovo izabrala Erdogana

Vladajuća konzervativna Stranka pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj. AKP je ubedljivom pobedom povratila parlamentarnu većinu. Izlaznost na današnjim izborima 87,2 odsto. Bačen suzavac na demonstrante u Dijarbakiru koji su, nezadovoljni rezultatima izbora, kamenicama gađali policiju.

Prema više od 95 odsto prebrojanih glasova, na izborima u Turskoj pobedila je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK parti), koja je osvojila nešto iznad 49 odsto glasova, to jest 316 mesta u skupštini, javlja turska državna televizija.

Pristalice Stranke pravde i razvoja u sedištima u Ankari i Istanbulu mašu zastavama i slave, a ispred kuće predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Istanbulu okupljeni uzvikuju: "Turska je ponosna na tebe."

Turski premijer Ahmet Davutoglu opisao je ishod opštih izbora na kojima je njegova stranka AKP osvojila parlamentarnu većinu, kao pobedu demokratije, preneo je Rojters.

"Danas je pobeda za našu demokratiju i naš narod", poručio je Davutoglu pristalicama AKP koje su se okupile ispred njegovog doma u Koniji, uporištu vladajuće stranke.

"Nadamo se da ćemo vam dobro služiti u naredne četiri godine i ponovo stati pred vas 2019. godine", rekao je turski premijer.

Sledeće su najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) i opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP).

Glavna prokurdska stranka Narodna demokratska partija (HDP) ispunila je prag od 10 odsto neophodan za ulazak u parlament i imaće oko 60 poslaničkih mesta, javila je lokalna televizija. HDP je na 95 odsto prebrojanih glasova, osvojila 10,4 odsto, što je pad u odnosu na 13 odsto, koliko je imala u junu, naveo je AFP.

Ove četiri partije imaće zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta, dok preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 odsto.

Visoki zvaničnici AKP rekli su za Rojters da očekuju da AKP sama formira vladu.

Šef turske Izborne komisije Sadi Guven saopštio je večeras da će konačni, zvanični rezultati parlamentarnih izbora, biti objavljeni za 11 ili 12 dana.

Guven je rekao da će rezultati biti objavljeni pošto budu razmotreni svi mogući prigovori političkih partija.

Potvrdio je da četiri stranke, među kojima su vladajuća Partija partije i razvoja i prokurdska Narodna demokratska partija, prešle prag od 10 odsto neophodan za ulazak u paralement koji ima 550 mesta, prenela je agencija AP.

Suzavac na protestu zbog rezultata izbora u Dijarbakiru

U međuvremenu, turske snage bezbednosti bacile su suzavac na demonstrante u gradu Dijarbakiru na jugoistoku Turske, koji su protestovali zbog rezultata.

Na desetine demonstranata, od kojih su neki bacali kamenice, blokiralo je put blizu centra najvećeg grada na jugoistoku zemlje, pretežno naseljenog Kurdima, javio je Rojters.

Do protesta je došlo nakon što su delimični rezultati izbora pokazali da je podrška prokurdskoj opoziciji pala opasno blizu praga od 10 odsto, neophodnog za ulazak u parlament.

Na nemirnom jugoistoku zemlje čitavog dana bile su pojačane mere bezbednosti, a glasanje na nekim mestima odvijalo se u senci blindiranih policijskih vozila, navela je britanska agencija.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 87,2 odsto, a u već objavljene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore. 

Ukupno 54 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za turski parlament. To je drugi put u poslednjih pet meseci da su građani Turske izašli na parlamentarne izbore, u nadi da će im oni ovog puta doneti stabilnost.

Na junskim parlamentarnim izborima vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila je većinu, te je predsednik Redžep Tajip Erdogan sazvao nove izbore pošto premijer Ahmet Davutoglu nije oformio koaliciju ni sa jednom od tri opozicione stranke koje su zastupljene u parlamentu.

Turci su danas glasali za novi saziv 550-članog parlamenta u veoma osetljivom trenutku za Tursku, ključnog zapadnog saveznika koji se suočava sa rastućom nestabilnošću u susednoj Siriji i Iraku, kao i sa izbegličkom krizom koja se preliva na Evropu, navodi AP.

Tu su i sumnje u vezi sa posrnulom turskom ekonomijom, pogoršane političkim zastojem i nasiljem koji se negativno odražavaju na ključni turistički sektor, a jedno od ključnih pitanja je postala i bezbednost nakon ponovnog razbuktavanja nasilja militantnih Kurda i napada Islamske države.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара