Читај ми!

Smrt sirijskog dečaka, hapšenja u Turskoj

Turske vlasti uhapsile četiri osobe osumnjičene da su krijumčarile ljude preko Mediterana, među kojima je bio i trogodišnji dečak Ajlan Kurdi.

Fotografija dečaka kao potresno svedočanstvo i simbol izbegličkog stradanja izazvala je emotivna reagovanja zvaničnika i javnosti u celom svetu, pa ni brza akcija Turske, na čijoj obali je pronađeno njegovo telo, nije izostala, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

Uhapšeni su sirijski državljani starosti između 30 i 41 godine koji se bave trgovinom ljudima, a u sudu će morati da se pojave već danas.

Turska obalska straža je saopštila da su se dva broda sa izbeglicama prevrnula ubrzo nakon što su juče rano ujutro isplovili iz Bodruma ka grčkom ostrvu Kos, što je jedan od najkraćih morskih puteva između Turske i Evrope.

Iz vode je izvučeno 12 beživotnih tela među kojima i telo Ajlana Kurdija, njegovog godinu dana starijeg brata, kao i njihove majke.

Preživeo je samo neutešni otac porodice, Abdulah, koji je rekao turskoj agenciji Dogan da mu je Ajlan iskliznuo iz ruku kada se brod prevrnuo, prenosi AFP.

"Držao sam suprugu za ruku. Ali mi je dete iskliznulo iz naručja. Pokušali smo da se pridržimo za čamac, ali je on počeo da se ispumpava. Bilo je mračno i svi su vrištali", priseća se Abdulah.

Među utopljenima je bilo petoro dece, spaseno je 15 osoba, a obalska straža je nastavila potragu za još troje, koji se vode kao nestali.

Mustafa Ebdi, novinar iz Kobanea, kaže da je Ajlanova porodica živela u Damasku, ali je morala više puta da beži pred ratnim nedaćama.

"Napustili su Damask 2012. i otišli u Alepo, a kada su sukobi i tamo izbili, preselili su se u Kobane. Potom, kada su i tu izbili nemiri sa dolaskom Islamske države, prešli su u Tursku", kaže Ebdi.

Porodica dečaka nije još bila podnela zahtev za ulazak u Kanadu, objavila je šira porodica dečaka, negirajući ranije medijske navode da su oni zatražili status izbeglica i da im je on odbijen.

Kanadski poslanik Fin Doneli tvrdi da je izbegličku prijavu dečakove porodice lično predao kanadskom ministru za imigraciju Krisu Aleksanderu u martu, a da je zahtev u junu odbijen.

Aleksander je privremeno prekinuo svoju izbornu kampanju i rekao da je fotografija sirijskog dečaka "slomila srca širom sveta".

Naveo je da Kanada ima velikodušan program naseljavanja emigranata i izbeglica po glavi stanovnika i da planira da prihvati 23.000 izbeglica iz Iraka i još 11.300 iz Sirije.

Opozicioni lider Džastin Trido kritikovao je Aleksanderov postupak, poručivši da se saosećanje "ne otkriva iznenada usred kampanje".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво