Читај ми!

Islamska država preti Balkanu

Islamska država pokušava da regrutuje nove borce na Balkanu. Propagandni centar islamista objavio je snimak na kojem pripadnici Islamske države sa Balkana pozivaju istomišljenike da se uključe u borbe u Iraku i Siriji, ili pokrenu napade.

Islamska država objavila je propagandni video-snimak kojim preti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže u borbama u Siriji i Iraku, piše američki Vocativ.com.

Video-snimak, pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", objavio je El Hadžat medija centar, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu. Snimak traje nešto više od 22 minuta.

Narator na engleskom jeziku govori o istoriji Balkana i muslimanskih zajednica u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i drugim zemljama u regionu. Korišćeni su i arhivski materijali. 

Prikazani su pripadnici Islamske države koji su došli sa Balkana. Nekoliko boraca iz balkanskih zemalja pozivaju ostale muslimane da odu u Irak i Siriju, "gde mogu dostojanstveno i bezbedno da žive sa svojim porodicama".

Među identifikovanim islamistima su Abu Bilkis, poznat pod nadimkom El Albani i Abu Mukatil, ili El Kosovo, kao i Abu Muhamed, El Bosni.

Kako navode albanski izvori, pravo ime El Albanija je Almir Daci, koji je do odlaska u Siriju bio imam džamije u Podgradecu u Albaniji i smatra se ključnim čovekom za regrutaciju islamista za ratišta u Iraku i Siriji.

Islamista koji se na snimku pojavljuje pod nadimkom El Kosovo je Ridvan Hakifi iz sela Bukovik kod Gnjilana. Albanski izbori navode da je pripadnik iste grupe kao Lavdrim Mudžaheri, najpoznatiji kosovski islamista, koji je u prvi plan izbio serijom krvavih snimaka iz Sirije. 

"Mnogi od vas žale se da ne mogu da puste bradu ili da nose nikab. Sada je vaša šansa, učinite hidžru (iseljenje)", poručio je jedan od boraca Abu Muhamed el Bosni.

Poručio je gledaocima da "vrate film unazad, u poslednji rat u BiH".

Kao i u drugim propagandnim snimcima, džihadisti su onima koji ne mogu da emigriraju poručili da pokrenu napade protiv "diktatora na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji", kao i na njihove vojske.

"Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće... Ubijajte ih na svakom mestu i gde god stignete", poručili su džihadisti.

Čitav snimak je znatno bolje produkcijski urađen od desetina prethodnih propagandnih materijala, koji su u prethodnih dvadesetak godina bili namenjeni balkanskim islamistima.  

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво