Hezbolah pojačava snage protiv IS u Siriji

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da se region suočava sa "opasnošću bez presedana" od ekstremističkih organizacija. Poručio da će njegovi borci pojačati svoje učešće u sirijskom građanskom ratu, u znak podrške snagama Bašara el Asada.

Šeik Hasan Nasralah najavio je to na ceremoniji povodom 15. godišnjice povlačenja Izraela iz južnog Libana, zarekavši se da će se boriti protiv suni ekstremističkih organizacija, kao što su Islamska država i Al Kaida.

Nasralah je rekao da su te organizacije "egzistencijalna pretnja" svakome ko se ne složi s njihovom ideologijom, naveo je Asošijeted pres, prenosi Tanjug.

Hezbolah se pridružio snagama sirijskog predsednika Bašara Asada u građanskom ratu 2013. godine i borci te šiitske proiranske organizacije učestvuju u velikoj bici poslednjih nekoliko nedelja protiv džihadista u području planina Kalamun koje se graniči sa Libanom.

"Naše prisustvo će se povećavati, gde god je potrebno da budemo prisutni", istakao je Nasralah nakon što su Asadove snage pretrpele nekoliko poraza tokom poslednja dva meseca, uglavnom u sverozapdnoj provinciji Idlib i u južnom regionu Dara.

Poslednji u nizu je pad drevnog grada Palmira, koji su pre nekoliko dana osvojili ekstremisti Islamske države.

"Mi smo prisutni danas na mnogim mestima i ja vam kažem da ćemo biti prisutni gde god bitka zahteva. Mi smo za tome dorasli i mi smo ljudi za to", rekao je Nasralah, obraćajući se pristalicama.

Opservatorija: IS pogubio 217 osoba za devet dana

U međuvremenu, Opservatorija za ljudska prava je saopštila da su borci Islamske države pogubili su najmanje 217 ljudi, među kojima civile i decu, za devet dana od kako su osvojili oblasti u sirijskoj provinciji Homs, uključujući i Palmiru.

Sirijska Opservatorija, čije je sedište u Londonu, navela je da ima dokumentovane egzekucije 67 civila, među kojima ima i dece, kao i 150 pripadnika režimskih snaga.

Njih su ubili borci Islamske države u raznim delovima provincije Homs od 16. maja, dodala je Opservatorija, prenela je agencija AFP.

Ranije danas sirijska državna televizija objavila je da su džihadisti IS u Palmiri ubili najmanje 400 ljudi, većinom žena i dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво