OEBS može da pomogne u makedonskoj krizi

Šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić izjavio je da OEBS može da doprinese međunarodnim naporima da se stabilizuju prilike u Makedoniji i da se otvori politički dijalog. Naglasio da OEBS može da deluje samo komplementarno sa drugim organizacijama, a pre svega sa EU.

Ivica Dačić je na sastanku sa šefovima misija OEBS u jugoistočnoj Evropi, u Beogradu rekao da "u okviru OEBS-a postoje određeni mehanizmi koji bi mogli da se iskoriste za prevazilaženje postojećih problema ako makedonska strana izrazi spremnost u tom pogledu", prenosi Beta.

Dačić je ocenio da događaji u Makedoniji pokazuju da i dalje postoji potencijal za destabilizaciju regiona  i da zbog toga "svi zainteresovani međunarodni akteri, a posebno EU, treba ozbiljno da imaju u vidu mogućnost ponavljanja slične situacije u predstojećem periodu".

"OEBS može da doprinese međunarodnim naporima da se prilike u ovoj državi učesnici stabilizuju, da se otvori politički dijalog u okviru državnih institucija, naročito u okviru parlamenta. OEBS, međutim, nije ključni međunarodni akter i može da deluje samo komplementarno sa drugima, a pre svega, sa EU", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je utisak predstavnika OEBS-a koji su posle događaja u Kumanovu razgovarali sa predstavnicima vlasti, opozicije, nevladinih organizacija i stranih ambasada u Skoplju da "nema političke volje da se otvori dijalog koji je neophodan da bi se prevazišla kriza i da se umesto dijaloga u okviru institucija nastavlja suočavanje na ulicama".

U obraćanju šefovima misija OEBS iz regiona Dačić je ocenio da je prisustvo OEBS u jugoistočnoj Evropi odigralo značajnu ulogu u post-konfliktnom procesu tranzicije, ali da je uprkos vidnom napretku i dalje je prisutan niz izazova koje treba rešavati.

"Region je značajno napredovao na putu evropskih integracija. Iako se izazovi koji su danas pred nama razlikuju od onih iz perioda kada je OEBS uspostavljao svoje prisustvo na terenu, verujem da OEBS, promovišući širok spektar reformi u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratizacije, i dalje doprinosi procesima koji su ključni za evrointegraciju Zapadnog Balkana, što je glavni prioritet naših zemalja, uključujući, naravno, i Srbiju", kazao je Dačić.

Srbija kao predsedavajuća OEBS-u, prema Dačićevim rečima, u svim svojim aktivnostima nastoji da naglasi značaj regiona za evropsku stabilnost i bezbednost a stvaranje pozitivne agende za jačanje regionalne saradnje i unapređenje procesa pomirenja je upravo jedan od njenih ključnih prioriteta.

Kao važan preduslov za pomirenje u regionu Dačić je naveo i održivi povratak i reintegraciju raseljenih čemu, kako je dodao, OEBS značajno doprinosi preko svojih misija na terenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво