Predsednik Venecuele povećao plate za 30 odsto

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro povećao je minimalne zarade u svojoj zemlji za 30 odsto kako bi pomogao radnicima pogođenim najvećom stopom inflacije na svetu.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je na Prvomajskom okupljanju u Karakasu rekao da povećava minimalne plate i penzije za 30 odsto i obećao da će povećati primanja i za državne službenike i pripadnike vojske, prenela je agencija AP.

Sa povećanjem od 15 odsto u januaru, minimalna plata u Venecueli sada iznosi oko 6.700 bolivara mesečno. Prema zvaničnom kursu, to je čak 1.000 dolara, ali prema crnom kursu, prema kojem se uglavnom formiraju cene, to iznosi 25 dolara.

Ekonomisti ističu da će novo povećanje minimalne plate samo pokriti gubitke od visoke inflacije, koja zajedno sa opštom nestašicom namirnica značajno otežava život građana Venecuele, čija je privreda veoma zavisna od izvoza nafte.

Ta južnoamerička zemlja je prošle godine zabeležila stopu inflacije od čak 69 odsto, što je bila najviša stopa u svetu za 2014. godinu.

Pored toga, cena nafte je na svetskom tržištu pala za čak trećinu u odnosu na prošlu godinu, pa su značajno smanjeni i devizni prihodi zvaničnog Karakasa, usled čega su venecuelanske devizne rezerve pale na najniži nivo u poslednjih 12 godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво