Читај ми!

Irak, serija eksplozija automobila-bombi

Najmanje 22 ljudi poginulo je širom Iraka u više napada i eksplozija automobila-bombi.

Najteži napad dogodio se u blizini grada al Nukaib, gde je auto bomba eksplodirao kod vojnog kontrolnog punkta i tom prilikom je poginulo sedam vojnika, prenosi Tanjug.

Žrtava je bilo i u eksploziji u poslovnoj četvrti u centru Bagdada, na Trgu Kilani, gde je poginulo sedam osoba, a ranjeno 25, izjavio je predstavnik policije.

Automobil sa eksplozivom bio je parkiran nedaleko od jedne sunitske džamije i mesta gde se prodaju moticikli, navodi AP.

Nekoliko sati ranije, najmanje četvoro civila je poginulo, a devetoro ranjeno u eksploziji u poslovnoj četvrti grada Mahmudije, sko 30 kilometara južno od Bagdada, dok je u bagdadskom naselju Amil na jugozapadu život izgubilo najmanje troje, a ranjeno je 13 osoba.

AP podseća da je Bagdad skoro svakodnevno na meti bombaških napada, čiji su cilj pretežno pripadnici snaga bezbednosti i šitska većina.

Veruje se da grupa "Islamska država" i drugi sunitski ekstremisti stoje iza tih napada, navodi američka agencija.

Snage iračke vlade takođe se bore da isteraju ekstremiste Islamske države iz zapadne provincije Anbar i većeg dela severa zemlje.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, brigadni general Saad Maan Ibrahim rekao je u intervjuu za državnu televiziju da su vladine snage blizu da povrate grad Garmu, koji se nalazi odmah istočno od Faludže, koju drži Islamska država.

Ibrahim je dodao da se borbe vode i nedaleko od jezera Tartar, koje su borci Islamske države napale u petak, ubivši komandanta Prve vojne divizije, kao i desetak vojnika i oficira.

Ekstremisti iz Islamske države napali su juče granični prelaz između Iraka i Jordana trima automobilima-bombama, ubivši četiri iračka vojnika.

Islamska država je prošle godine zauzela veliki deo teritorije Iraka, ali je vojska, potpomognuta šiitskim dobrovoljačkim jedinicama i sunitskim paravojskama, počela postepeno da vraća zemlju pod svoju kontrolu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво