Читај ми!

Bombardovanje Sane, bivši predsednik Jemena predlaže primirje

Saudijska Arabija nastavlja sa vazdušnim udarima po položajima šiitskih pobunjenika Huta u Jemenu, a najintenzivnije se gađa prestonica Sana. Pogođena je vojna baza u blizini naftnog polja u Maribu. Bivši predsednik Saleh, koji se pridružio šiitskim pobunjenicima, predlaže prekid vatre.

23.30 - Velika Britanija daće tehničku podršku intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, rekao je šef diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Filip Hamond, javlja AFP, prenosi Tanjug.

20.45 - Bivši predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh, koji se pridružio šiitskim pobunjenicima, pozvao na prekid vatre i predložio pregovore zaraćenih strana, prenosi Beta. 

12.19 - Maroko je spreman da pruži podršku Saudijskoj Arabiji u napadima na jemenske pobunjenike, javlja Rojters.

12.14 - Jemenski pobunjenici spremaju se da uzvrate na napade Saudijske Arabije. Planiraju da zatvore moreuz Bab el Mandeb, javlja Tanjug.

11.05 - Ministar inostranih poslova Jemena poziva da vazdušni udari Saudijaca treba da se završe što pre, piše Bi-Bi-Si

09.11 - Vazdušne snage Saudijske Arabije intenzivno nastavile bombardovanje položaja Huta u Jemenu, javlja Rojters.  

Rano jutros Saudijci su nastavili sa vazdušnom ofanzivom i pogodili vojnu bazu u području Marib, poznatom po proizvodnji nafte. Uništena je jedna jemenska radarska stanica, udaljena pet kilometara od naftnog polja Safer, rekli su meštani Rojtersu.

Iako područje Marib nije pod vlašću Huti milicije, u tom regionu uglavnom su stacionirane snage koje su lojalne bivšem predsedniku Ali Abdulahu Salehu, kog Huti podržavaju. 

Jutros je bombardovan i međunarodni aerodrom u prestonici Sani, a Sputnjik javlja da su vazdušni udari na glavni grad Jemena od jutros intenzivirani.

Istovremeno, jemenski pobunjenici najavljuju da su spremni da izvedu veliku vojnu akciju i uzvrate na napade Saudijske Arabije. Kako je navedeno, Huti planiraju da zatvore strateški važan moreuza Bab el Mandeb, pomorske kapije na Crvenom moru.

"Postoje potvrđeni izveštaji o pripremama tih snaga da se zatvori moreuz Bab el Mandeb korišćenjem projektila zemlja-voda", rekli su neimenovani jemenski izvori za iransku agenciju Fars.

Ti izvori su naveli da će meta projektila biti brodovi koji idu kroz Bab el Mandeb, što pokazuje nameru Sane da zatvori prolaz.

Inače, kroz moreuz Bab el Mandeb odvija se više od 65 odsto svetske trgovine.

U međuvremenu, bivši predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh pozvao je na prekid vatre i predložio pregovore zaraćenih strana.

Saleh je pozvao na "trenutni" prestanak vojne intervencije koalicije zalivskih zemalja predvođene Saudijskoj Arabijom i primirje šiitskih pobunjenika, prenosi Beta.

Predložio je da pregovori budu uz posredovanje UN i da se održe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Od početka bombardovanja poginulo je najmanje 39 civila, saopštili su danas zvaničnici jemenskog ministarstva zdravlja.

Dvanaest žrtava je stradalo u napadu na vojnu bazu severno od prestonice Sane kada su pogođene i okolne stambene oblasti, rekli su zvaničnici ministarstva koje kontrolišu pobunjenici, prenosi AFP.

Saudijski zvaničnik je potvrdio da je jemenski predsednik Abed Rabo Mansur Hadi doputovao u Rijad na proputovanju za Egipat, gde će kao "legitimni predsednik" učestvovati na dvodnevnom samitu Arapske lige.

To je od srede prva potvrda gde se Hadi nalazi, navodi Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

Predsednik Jemena je zvanično tražio od Saveta bezbednosti UN da "zaustavi agresiju Huta" u skladu sa poglavljem 7 Povelje UN.

Hadi se za pomoć obratio i Arapskoj ligi, apelujući na njih da pošalju vojnike iz "Poluostrvskog štita" (vojne jedinice država u Persijskom zalivu) i da proglase zonu zabranjenog leta iznad oblasti pod kontrolom Huta.

Nijedan pokušaj nacionalnog dijaloga nije uspeo, a zaraćene strane se međusobno optužuju za sukob.

Saudijske vlasti su počela vazdušne udare po položajima Huta u Jemenu u sredu uveče, u cilju "odbrane legitimne vlade predsednika Hadija", što je Iran odmah nazvao "opasnim" korakom.

Cilj operacije nazvane "Odlučujuća oluja" je da se zaštiti legitimna vlada u Jemenu, a nju je tražio izabrani predsednik Jemena Hadi.

SAD su navele da "pružaju logističku i bezbednosnu podršku" Rijadu, dok je šiitska vlada u Teheranu zahtevala hitnu obustavu saudijskih vazdušnih udara, jer oni narušavaju suverenitet Jemena.

Ministarstvo spoljnih poslova Maroka najavilo je da će pružiti logističku, političku i vojnu podršku Saudijcima u napadima na pobunjenike, javila je britanska agencija. 

Rojters je ranije preneo ocenu neimenovanog saudijskog izvora da će, da bi se ponovo uspostavio red u Jemenu, možda biti potrebna kopnena ofanziva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво