Читај ми!

Ubistvo Njemcova, politička provokacija ili političko ubistvo

U toku je istraga o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova. Vladimir Putin ubistvo nazvao provokacijom, a opozicija likvidacijom. Svetski lideri jedinstveni u osudi ubistva. Pronađen automobil ubica Njemcova. Moskovske vlasti su dozvolile da u nedelju bude održana šetnja u znak sećanja na Njemcova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće majci ubijenog Borisa Njemcova, ubistvo nazvao provokacijom i naredio ministarstvu unutrašnjih poslova i šefovima nadležnih službi da formiraju istražni tim.

Putin je u telegramu ocenio da je Njemcov ostavio trag u istoriji Rusije, u politici i javnom životu, radeći na važnim pozicijama u teškom periodu tranzicije zemlje, kao i da je uvek otvoreno i iskreno zastupao svoje stavove i branio svoje gledište.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da je ubistvo Njemcova "veliki gubitak" za društvo, "čiju je slobodu i vrednosti uvek branio". 

Njemcov je ubijen sinoć, dok je peške prelazio most u Moskvi. Na njega su četiri metka ispaljena iz kola, a u tom trenutku, sa Njemcovom je bila jedna žena, građanka Ukrajine, rekla je portparolka ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Jelena Aleksejeva, prenosi Beta.  

Dvadesettrogodišnja manekenka Ana Duricka iz Kijeva, koja je bila sa Njemcovom u trenutku ubistva, nalazi se na ispitivanju u jednom od odeljenja gradske policije, javljaju ruski mediji.

"U toku je proces ispitivanja očevidaca. Osim Njemcovljeve poznanice, ima i drugih svedoka koji takođe daju iskaz", navodi se u saopštenju Ruskog istražnog biroa, prenosi Tas. 

Visoki funkcioneri Evropske unije i Saveta Evrope zatražili su od ruskih vlasti da sprovedu hitnu i nepristrasnu istragu o ubistvu Borisa Njemcova.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je u saopštenju za medije da ju je duboko rastužila vest o ubistvu poznatog opozicionara "koji se borio za modernu, naprednu i demokratsku Rusiju".

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland osudili su ubistvo ruskog opozicionara u centru Moskve. Oland je rekao da je reč o "ubistvu iz mržnje", nazvavši pedesetpetogodišnjeg bivšeg zamenika premijera "braniocem demokratije".

Njemcov, otvoreni kritičar ruskih postupaka u Ukrajini, bio je "hrabri i neumorni branilac demokratije koji je bio privržen borbi protiv korupcije", navedeno je u saopštenju iz kancelarije francuskog predsednika koje prenosi AFP.

Nemačka kancelarka je pozvala Putina da izvede ubice pred lice pravde. Merkelova je tražila od Putin da "učini sve da ubistvo bude rasvetljeno i da počinioci odgovaraju za zločin koji su počinili", navedeno je u saopštenju iz njene kancelarije. 

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je jutros Vladu Rusije da sprovede "hitnu, celovitu i transparentnu" istragu ubistva vodećeg ruskog opozicionara Borisa Njemcova, javlja Asošijeted pres

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je Njemcov posvetio svoj život stvaranju jedne demokratskije Rusije "i jačim odnosima Rusije sa susedima i partnerima, uključujući SAD".

Američki senator Džon Mekejn, predsednik senatskog Vojnog komiteta, saopštio je da je "Boris mrtav zbog klime nekažnjivosti koju je Vladimir Putin stvorio u Rusiji, u kojoj se pojedinci rutinski gone i napadaju zbog svojih uverenja. U tome učestvuje i ruska vlada, i niko nikada ne biva proglašen odgovornim".

Smrt Borisa Njemcova (55), reformatora iz doba vladavine Borisa Jeljcina i svojevremeno zamenika premijera, izazvala je gnev među ruskim opozicionarima, koji su napali Kremlj zbog stvaranja atmosfere netrpeljivosti prema svakom neslaganju sa politikom Vlade.

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov se svojom izjavom, povodom smrti Njemcova, nadovezao na ocenu da je ubistvo – provokacija.

"Ovo je pokušaj da se situacija iskomplikuje, možda čak da se destabilizuje situacija u zemlji", rekao je on agenciji Interfaks, a prenosi AP.

Njemcov je često napadao neefikasnost Putinovih vlasti, strahovitu korupciju i politiku Kremlja prema Ukrajini, koja je zategla odnose Rusija sa Zapadom do mere koja nije viđena od okončanja Hladnog rata. Bio je žestoki protivnik pripajanja Krima Rusiji i podršci proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko nazvao je Njemcova ličnim prijateljem i "mostom" između dve zemlje.

Njemcovljev advokat Vadim Prohorov rekao je da je njegov ubijeni klijent dobijao pretnje preko socijalnih mreža i da je o njima obavestio policiju, ali da vlasti nisu preduzele korake da ga zaštite.

U intervjuu za list Sobesednik, Njemcov je ovog mesec rekao se njegova osamdesetšestogodišnja majka plašila da bi Putin mogao da ga likvidira zbog opozicionih aktivnosti.

Upitan da li deli majčine strahove, Njemcov je odgovorio Sobesedniku: "Da se plašim, ne bih vodio opozicionu partiju."

Samo nekoliko sati pred smrt, Nemcov je preko radija oštro kritikovao Putina zbog guranja Rusije u krizu "svojom ludačkom, agresivnom i smrtonosnom politikom rata protiv Ukrajine".

"Zemlji je potrebna politička reforma", rekao je Njemcov radio Eho Moskva. "Kada je moć koncentrisana u rukama jedne osobe, i ta osoba neprestano vlada, to vodi apsolutnoj katastrofi, apsolutnoj."

Mihail Kasjanov, bivši premijer, rekao je da je šokiran ubistvom Njemcova. "U 21. veku, lider opozicije biva demonstrativno ubijen baš ispred zidova Kremlja!", rekao je Kasjanov novinarima, dok je Njemcovljevo telo u plastičnoj vreći odnošeno sa mesta ubistva, uz zvuke kremaljskih zvona. "Ova zemlja srlja u ambis", dodao je Kasjanov.

Bivši šahovski šampion Gari Kasparov, koji je pomagao Njemcovu da organizuje demonstracije protiv Putina a sada živi u SAD, ocenio je da ubistvo pokazuje kako Putin i oni koji ga podržavaju lažu kad kažu da imaju jaku podršku u narodu.

"Ako imaš podršku od 86 odsto, zašto bi ubio nekog kao što je Boris? On bi mogao, u najboljem slučaju, da privuče oko dva miliona ljudi preko interneta. Demonstracije izvode na ulice najviše stotinu hiljada ljudi. Pa ako si toliko samouveren, zašto bi ubio?", rekao je Kasparov.

Opozicioni aktivista Ilija Jašin, koji je poslednji razgovarao sa Njemcovom, dva dana pred ubistvo, izjavio je da ni najmanje ne sumnja da je Njemcovljevo ubistvo politički motivisano.

Bivši ministar energetike Vladimir Milov ocenio je da bi iza ubistva mogle stojati vlasti, ali i nacionalisti inspirisani propagandom iz Kremlja.

Politički analitičar Stanislav Belkovski ocenio je za radio Eho Moskva da ne veruje da Njemcovljeva smrt služi Putinovim interesima na bilo koji način.

"Međutim, atmosfera mržnje prema onima koji drugačije misle, formirana prošle godine posle aneksije Krima, mogla je odigrati svoju ulogu", rekao je Belkovski, u vezi sa jakim nacionalizmom u Rusiji nakon aneksije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво