Читај ми!

Novi izazovi ukrajinske krize

Porošenko pokrenuo inicijativu za ukidanje vojne neutralonsti Ukrajine. Istovremeno, najavio je decentralizaciju zemlje već sledeće godine. Za to vreme, američki predsednik Obama trebalo bi da potpiše novi set sankcija protiv Rusije a italijanski premijer Renci poziva na reziziju odnosa Zapada prema Rusiji.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko uputio je parlamentu na razmatranje nacrt zakona o ukidanju statusa vojne neutralnosti Ukrajine, navedeno je na veb-stranici predsednika.

Svrha zakona je, kako se kaže, da se stvore dodatni mehanizmi obezbeđivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine.

"Status neutralnosti Ukrajine pokazao se kao neefikasan u kontekstu odbrane zemlje od strane agresije i pritiska. Činjenica da se Ukrajina nalazi u 'sivoj' tampon zoni između moćnih sistema kolektivne odbrane na duže staze je dodatni izazov za našu zemlju", poručio je Porošenku u obrazloženju nacrta zakona.

Članstvo u NATO za ukrajinskog predsednika je, kako navodi AFP, jedan od prioriteta njegove spoljne politike.

Iako je NATO 2008. godine razmatrao eventualno članstvo Ukrajine, nikad nije utvrđen konkretan datum njenog prijema u Alijansu, podseća francuska agencija.

U međuvremenu je najavljeno da će predsednik SAD Barak Obama potpisati novi set sankcija protiv Rusije koji je usvojen u Kongresu. Međutim, sankcije se još neće primenjivati, saopštio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

On je novinarima ponovio da su SAD spremne da povuku sankcije protiv Moskve, ukoliko Rusija preduzme korake neophodne za smanjenje tenzija u Ukrajini, prenela je agencija Rojters.

Američki Kongres usvojio je pre šest dana nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsednika Obamu da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući antitenkovsko naoružanje i municiju.

Ipak, iz Italije su čuju nešto blaži tonovi. Premijer Mateo Renci pozvao je na reviziju zapadnog odnosa prema Rusiji, ocenivši da Moskvu treba uključiti u rešavanje glavnih međunarodnih pitanja.

"U našim odnosima sa Rusijom držimo se našeg uobičajenog stava. Potrebno je da odustanemo od vere u čarobnu moć politike koja se sprovodi u poslednjih nekoliko meseci. Stav prema Rusiji mora da bude preispitan i stav koji je preovladao mora da se promeni", rekao je Renci po dolasku na samit EU u Briselu.

On se odlučno usprotivio uvođenju oštrijih sankcija prema Moskvi, prenela je agencija Tas.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво