Читај ми!

Hladni rat sankcijama zbog Ukrajine

Rusija će odgovoriti na nove sankcije koje Vašington najavljuje zbog ukrajinske krize, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Ruski zvaničnici kritikuju i negativnu reakciju SAD na sporazum Rusije i Indije.

Sergej Rjabkov je poručio i da usvajanje novih sankcija smatra "novim iskazivanjem antiruskih osećaja i pokušajem da se Moskvi diktiraju odluke koje su za nju u potpunosti neprihvatljive".

"Nema nikakve sumnje da nećemo ostati bez odgovora" na nove sankcije, rekao je Rjabkov, prenosi Interfaks.

Rjabkov je osudio "antiruske osećaje" koji su vodili kongresmene pri usvajanju nacrta zakona o novim sankcijama.

"Naravno da smo zabrinuti načinom na koji se ti osećaji šire" u Kongresu, rekao je Rjabkov.

"Usvajanje novih sankcija smatramo novim iskazivanjem antiruskih osećaja i pokušajem da nam se diktiraju odluke koje su nam u potpunosti neprihvatljive", kaže Rjabkov.

On je izrazio nadu da će ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Rimu o toj temi razgovarati s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

U četvrtak, američki Kongres jednoglasno je usvojio nove sankcije Rusiji koje se odnose na vojni i energetski sektor.

Nacrt zakona još treba da potpiše američki predsednik Barak Obama.

Za to vreme, zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin poručio je da je Ukrajina sama sebi najgora pretnja.

Rogozin je reagovao na izjavu ukrajinskog ministra odbrane Stepana Poltoraka koji je u petak rekao u parlamentu da se Kijev suočava sa pretnjama proruskih snaga na istoku zemlje, ali i onih iz Pridnjestrovlja na jugozapadnoj granici, preneo je AFP.

"Poltorak govori o dvostrukoj pretnji. Ali najveća pretnja po njihovu bezbednost nije na zapadu i nije na istoku. Neka je potraže u sebi samima", rekao je Rogozin.

Zamenik ruskog premijera, koji nadgleda odbranu, oglasio se na Tviteru pošto je američki Kongres u petak izglasao zakon o slanju ubojite vojne pomoći Ukrajini, a kongresmeni odobrili uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji.

Rogozin, poznat po svojim otvorenim komentarima, takođe je kritikovao negativnu reakciju SAD pošto je Rusija ove sedmice postigla sporazum sa Indijom o izgradnji 10 nuklearnih reaktora tokom posete predsednika Vladimira Putina.

"Oni se ponašaju kao loša mala deca. Zavide tuđem uspehu i drago im je zbog tuđeg neuspeha i pokušavaju da druge sapletu svuda", zaključio je Rogozin.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво