Читај ми!

Pao avion francuskog biznismena u Moskvi

Predsednik i generalni direktor francuske naftne kompanije "Total" Kristof de Maržeri poginuo je noćas kada se njegov privatni avion sudario sa vozilom za čišćenje snega na aerodromu Vnukovo kod Moskve. U Moskvi je bio na sastanku ruske vlade sa stranim investitorima.

U nesreći su poginula i sva tri člana posade aviona, svi francuski državljani, saopštio je "Total", prenosi Beta.

Uprava aerodroma "Vnukovo", jednog od tri međunarodna aerodroma u Moskvi, saopštila je da se nesreća aviona "falkona-50", dogodila u trenutku kada se spremao da poleti za Pariz, pri vidljivosti od 350 metara.  

Letelica se po poletanju na pisti sudarila sa vozilom za čišćenje snega, u uslovima magle.

Ruski odbor za istragu saopštio je da je vozač vozila za čišćenje snega koji se sudario s francuski avionom bio pod uticajem alkohola. Vozač nije povređen u nesreći, a avion je u potpunosti izgoreo.

"U ovom trenutku je utvrđeno da je vozač mašine za uklanjanje snega bio u alkoholisanom stanju. Postoji mogućnost da će veliki broj zaposlenih na aerodromu biti suspendovan, tokom trajanja istrage", saopšteno je iz te Komisije - agencije koja je direktno odgovorna ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, preneo je Rojters.

Istražno odeljenje Ruskog istražnog komiteta za međuregionalni transport otvorilo je krivični postupak za povredu pravila bezbednosti avio-saobraćaja i pravila upravljanja avionom, što je rezultiralo smrću više ljudi iz nehata, navodi Tas.

De Maržeri (63), poznat kao "Gospodin Brkovi", veći deo karijere proveo je u "Totalu", postao direktor 2007. a tom zvanju je dodao zvanje predsednika kompanije 2010. godine.

Prema ruskom dnevniku Vedomosti, De Maržeri se vraćao sa sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Sastanak je, kako navodi list, bio posvećen stranim investicijama u Rusiji, u trenutku kada američke i evropske sankcije zbog ukrajinske krize teško pogađaju Moskvu.

Kompanija "Total" je partner sa ruskom kompanijom "Novatek" u velikom gasnom projektu "Jamal", na severu Rusije. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je uputio saučešće zbog tragične pogibije francuskog državljanina.

"Vladimir Putin dugo poznaje De Maržerija s kojim je bio u bliskim poslovnim odnosima", naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Tas.

I predsednik Francuske Fransoa Oland izrazio je žaljenje zbog tragične nesreće.

Oland je u saopštenju naveo da je sa "nevericom i tugom" saznao o smrti predsednika i generalnog direktora "Totala", i ukazao da je on posvetio svoj život razvoju grupe "Total" koju je podigao na nivo vodećih svetskih kompanija.

"Kristof de Maržeri talentovano je branio izuzetnost i uspeh francuske tehnologije u inostranstvu, imao je velike ambicije za grupu Total", navodi se u tekstu iz francuskog predsedništva. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво