Читај ми!

Jermenija pristupila Evroazijskoj ekonomskoj uniji

Na kraju samita Evroazijske ekonomske unije u Minsku, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko objavio da je Jermenija pristupila toj organizaciji, koja okuplja Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

Predstavnici sve tri zemlje članice Evroazijske eknomske unije potpisali su sporazum kojim se dozvoljava Jermeniji da im se pridruži, javlja Beta.

Projekat ove unije je veoma važan za ruskog predsednika Vladimira Putina koji nastoji da povrati uticaj Moskve kod bivših sovjetskih republika.

Ova Unija, koja stupa na snagu 1. januara 2015. godine, podržava bližu integraciju zemalja članica. Belorusija, Kazahstan i Rusija već su povezane od 2010. godine u carinskoj uniji.

Odluka Jermenije da se približi Rusiji izazvala je u novembru 2013. godine oštru debatu i demonstracije u toj kavkaskoj zemlji.

Jermenija je zajedno sa Gruzijom i Moldavijom u novembru prošle godine bila pred potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, što bi predstavljalo prvi korak ka integraciji u taj evropski blok.

Međutim, Jermenija zavisi od Rusije u snabdevanju oružjem, što smatra važnim za održavanje ravnoteže u odnosu na susedni Azerbejdžan, u vezi sa pitanjem Nagorno-Karabaha.

Moskva je poslala niz nedvosmislenih poruka svom savezniku dok se Jerevan približavao Briselu.

Samit Evroazijske ekonomske unije održan je danas u Minsku neposredno posle održavanja sastanka vođa zemalja članica Zajednice nezavisnih država, bivših sovjetskih republika.

Tom skupu nije prisustvovao ukrajinski predsednik Petro Porošenko zbog krize koja vlada u odnosima Kijeva i Moskve.

Članice Evroazijske ekonomske unije su tokom samita izglasale kraj aktivnosti Evroazijske ekonomske zajednice koja je okupljala šest od 15 bivših sovjetskih država (Belorusiju, Kazahstan, Kirgiziju, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistan).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво