Читај ми!

Ukrajina - konvoj stoji, napetost raste

Konvoj ruske humanitarne pomoći građanima u istočnoj Ukrajini, još stoji na teritoriji Rusije bez dozvole Kijeva da pređe granicu, a za to vreme raste kontroverza o njegovoj nameni i sadržaju. Ukrajina poslala humanitarni konvoj na istok zemlje.

22.00 - Potpredsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ukrajine Petro Porošenko saglasili su se u telefonskom razgovoru da su ruske vojne aktivnosti na istoku Ukrajine u suprotnosti sa ruskim tvrdnjama da žele tamo da poprave humanitarnu situaciju, prenosi Itartas.

14.45 - Premijer "Donjecke Narodne Republike" Aleksander Zaharčenko kaže da je iz Rusije krenuo konvoj sa vojnom opremom za taj region, javlja Bi-Bi-Si. Rusija demantovala te navode.

12.20 - Ukrajina uputila na istok zemlje 71 kamion sa gotovo 800 tona humanitarne pomoći za građane Luganske i Donjecke oblasti.

11.00 -Ukrajinske snage preuzele od proruskih aktivista kontrolu nad još tri grada na istoku zemlje: Černuhine u Luganskoj oblasti, kao i Bulavinske i Oleksandrivske u Donjeckoj oblasti, preneo je Ukrinform.

Po nalogu ukrajinske vlade, iz tri ukrajinska grada - Kijeva, Dnjepropetrovska i Harkova - na istok zemlje je krenuo 71 kamion sa gotovo 800 tona humanitarne pomoći za građane Luganske i Donjecke oblasti, izjavio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrij Lisenko.

Lisenko je dodao da su humanitarni konvoji koji su krenuli iz Harkova i Dnjepropetrovska već stigli u Starobilsku i Lugansku oblast, kao i da se očekuje da će i konvoj iz Kijeva uskoro stići na svoje odredište, objavila je agencija Ukrinform.

Humanitarnu pomoć čine hrana, voda, medicinski materijal, proizvodi za higijenu, kao i drugi proizvodi neophodni građanima istočne Ukrajine.

U međuvremenu, konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije stoji na ruskoj strani granice i čeka da bude pušten u Ukrajinu.

Rusija je u Ukrajinu poslala 2.000 tona humanitarne pomoći u konvoju od 280 kamiona.

U toj pomoći su 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12.000 vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora.

Ukrajina odbija da prizna ruski tovar, poslat stanovnicima regiona Donbas, kao humanitarnu pomoć, rekla je predstavnica za komunikaciju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Galina Balzamova.

"U toku su trilateralni pregovori. Moramo da dobijemo ukrajinsku saglasnost da taj tovar predstavlja humanitarnu pomoć", naglašava Balzamova, a prenosi Ria novosti.

Balzamova je objasnila da dogovor u stvari treba da bude postignut između Rusije i Ukrajine, s obzirom na to da je MKCK samo medijator. Takođe je apelovala da se omogući bezbednost za ruske vozače koji su dovezli pomoć i predstavnike Crvenog krsta.

Konvoj iz Rusije paravan ili pomoć?

Zapadni političari i javnost tvrde da je humanitarni konvoj iz Rusije samo paravan za ulazak ruske vojske u Ukrajinu, kao i da se takav upad dogodio sinoć kada su desetine njihovih vozila prešla granicu.

U međuvremenu, Bi-Bi-Si je javio da je premijer "Donjecke Narodne Republike" Aleksander Zaharčenko rekao da je iz Rusije krenuo konvoj sa vojnom opremom za taj region.

Zaharčenko je istakao da se ukrajinskoj granici približava 150 vojnih vozila i 1.200 ljudi.

Na video snimku, postavljenom na Jutjub, vidi se kako se Zaharčenko, koji je sebe proglasio premijerom "Donjecke Narodne Republike" prošle nedelje, obraća parlamentu tog regiona, navodi Bi-Bi-Si.

"Želeo bih da vam saopštim dobre vesti. U ovom trenutku prema koridoru (prekogranična veza sa Rusijom koju su uspostavili proruski aktivisti) kreće se 150 komada vojne opreme, od kojih su 30 tenkovi, a ostalo su pešadijska borbena vozila i oklopni transporteri", kaže on na tom snimku.

Zaharčenko, potom, dodaje da vojna vozila prati 1.200 vojnika koji su četiri meseca obučavani u Rusiji.

Dodatnu tenziju, ali i konfuziju, podigao je svojom izjavom ukrajinski predsednik Petro Porošenko, tvrdeći da je artiljerija njegove armije uništila veći deo ruskog vojnog konvoja koji je sinoć ušao u Ukrajinu.

Rusija je demantovala tvrdnje Ukrajine i zapadnih novinara da vojna pomoć za proruske aktiviste prelazi preko granice. Mokva je optužila Kijev da pojačava vojne akcije na istoku Ukrajine, kako bi sprečio dostavljanje humanitarne pomoći proruskom stanovništvu, preneli su ruski mediji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija prestane da prebacuje vojnu opremu, vojne savetnike i naoružano osoblje preko granice s Ukrajinom.

Portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert je saopštio da su dvoje lidera razgovarali u petak uveče uoči susreta ruskog, ukrajinskog, nemačkog i francuskog ministra inostranih poslova, planiranog za nedelju u Berlinu, prenosi AFP.

Merkelova je u razgovoru, takođe, izrazila nadu da će konvoji sa humanitarnom pomoći ubrzo stići na odredište, ističe Zajbert.

Pres-služba Kremlja naknadno je saopštila da je Putin u razgovoru sa Merkelovom pokazao zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne katastrofe u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Čakom Hejgelom izrazio zabrinutost zbog pojačanih vojnih aktivnosti SAD i NATO kod ruskih granica, ističući i da je za Moskvu neprihvatljivo da ukrajinska vojska protiv civila na jugoistoku Ukrajine koristi borbenu avijaciju, tešku artiljeriju i raketno naoružanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво