Читај ми!

Hamas odbio primirje?

Izrael uslovno pristao na produženje prekida vatre, ali Hamas poručuje da još nema dogovora o primirju.

Zamenik lidera Hamasa Musa Abu Marzuk kaže da sporazuma o produženju primirja nema, prenosi Tanjug.

Ranije danas anonimni zvaničnik Izraela istakao je da je ta zemlja spremna da produži primirje pod trenutnim uslovima, aludirajući na dogovor u kome je posredovao Egipat, a koji je stupio na snagu u utorak ujutro, ali nije otkrio na koliko je Izrael pristao da produži primirje, preneo je Rojters.

Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je apelovao na strane novinare koji odlaze iz Gaze, da pokažu istinu o tome kako Hamas koristi civilna područja za terorističke akcije.

"Narod Gaze nije naš neprijatelj, Hamas je naš neprijatelj. Tragedija Gaze je da njome vlada Hamas, organizacija koja počiva na civilnim žrtvama", objasnio je Netanijahu u Jerusalimu u prvom obraćanju svetu otkako je ofanziva u Gazi stigla do kraja.

"Kada je Hamas odbacio egipatski prekid vatre ubijeno je 180 ljudi, to znači da je 90 odsto žrtava palo nakon tog odbijanja. Hamas mora da odgovara za to", poručuje Netanijahu, aludirajući na činjenicu da je Izrael 15. jula, osam dana posle početka ofanzive na Pojas Gaze, prihvatio predlog za prekid vatre, a Hamas ga odbacio.

U ponedeljak su obe strane prihvatile sličan predlog o trodnevnom prekidu vatre koji je u utorak ujutro stupio na snagu i još uvek traje.

Netanijahu brani akcije izraelske vojske u sukobu u Gazi, ističući da je visoke civilne žrtve izazvao Hamas i da je intenzivno izraelsko bombardovanje bilo neophodan odgovor na napade Hamasa.

"To je bilo opravdano. Bilo je proporcionalno", kaže Netanijahu.

Žali zbog svake civilne žrtve, ali ističe da je Hamas odgovoran jer je izvodio napade iz civilnih područja.

Takođe odbacuje tvrdnje američkih medija da su odnosi Izraela i SAD dospeli na niske grane, ističući da je razgovarao s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, pohvalivši njegovu izjavu o potrebi da se razoruža Gaza.

"Izrael pomno prati prekid vatre u Gazi. Dodatne snage će ostati u području Gaze da štite građane. Situacija tamo je bolja i bezbednija nego pre operacije", ocenjuje Netanijahu.

Skoro 1.900 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u sukobu, navode palestinski lekari, a prenosi AP. Izrael tvrdi da je među poginulima oko 900 palestinskih militanata.

Zbog toga su Nemačka, Francuska i Velika Britanija predložile da se aktivira misija Evropske unije na granici Pojasa Gaze i Egipta, kako bi se doprinelo stabilizaciji palestinske enklave nakon jednomesečnog rata, kaže nemački diplomatski izvor.

Šef diplomatije Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegove kolege u Parizu i Londonu su za obnovu operacija EU na graničnom prelazu Rafa, glavnoj kapiji koja vodi u svet za 1.800.000 Palestinaca koji tamo žive, naveo je isti izvor, a prenosi Rojters.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво