Читај ми!

Putin uzvraća udarac, uvodi sankcije Zapadu!

Predsednik Rusije Vladimir Putin traži od Vlade Rusije da razmotri uvođenje sankcija zapadnim zemljama. Rusija razmatra i ograničenu ili čak potpunu blokadu evropskih letova za Aziju preko Sibira.

Predsednik Ruske Federacije traži od Vlade da razmotri uvođenje sankcija Zapadu, kao odgovor na njihove sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini, prenosi Raša tudej.

Putin kaže da protivmere moraju da budu precizne kako bi se podržali domaći proizvođači, a da se potrošačima ne naškodi.

"Politički instrumenti pritiska na privredu su neprihvatljivi i u suprotnosti su sa svim normama i pravilima. S tim u vezi Vlada Rusije je već predlagala niz uzvratnih mera na tzv. sankcije nekih zemalja", istakao je Putin tokom radnog susreta sa vršiocem dužnosti gubernatora Voronješke oblasti Aleksejem Gordejevom, javlja Itartas, a prenosi Tanjug.

Putin kaže da proizvođači u raznim zemljama treba da budu u jednakom konkurentskom okruženju, što odgovara interesima nacionalne bezbednosti i pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Tokom susreta, Gordejev je ruskom predsedniku preneo strahovanje voronjeških privrednika u vezi sa protekcionističkim merama koje se primenjuju u Evropskoj uniji.

"Predstavnici industrije i poljoprivrede počinju da pitaju o našim trgovinsko-ekonomskim odnosima, na primer sa zemljama EU", objašnjava Gordejev.

Medvedev: Moramo da uzvratimo sankcijama

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev objašnjava da Moskva mora da razmotri mogućnost uvođenja uzvratnih mera kojima bi odgovorila na sankcije Evropske unije ruskim avio-kompanijama, zbog krize u Ukrajini.

"Tema o kojoj bih voleo da diskutujemo odnosi se na posledice odluke koju je više vlada donelo u vezi sa našim prevoznicima. Treba da razgovaramo o mogućim uzvratnim merama", istakao je Medvedev na sastanku s ministrom saobraćaja Maksimom Sokolovom i zamenikom direktora "Aeroflota" Vadimom Zingmanom.

Ruski poslovni dnevnik "Vedomosti" objavio je da Rusija razmatra i ograničenu ili čak potpunu blokadu evropskih letova za Aziju preko Sibira kao odgovor na evropske sankcije Moskvi zbog Ukrajine, što bi povećalo troškove letova avio-prevoznika iz Evrope prema Aziji.

Ruska niskotarifna avio-kompanija "Dobrolet", pod državnom kontrolom "Aeroflota", prošle nedelje je morala da obustavi sve letove, jer je njen lizing ugovor o nabavci aviona "boing 737-800" stopiran s obzirom na to da je Evropska unija proširila sankcije i na tog avio-prevoznika zbog letova ka Krimu, javlja ruska novinska agencija Itartas.

Agencija RIA Novosti podseća da SAD i EU ne priznaju pristupanje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine, što Rusija poriče i optužbe smatra neprihvatljivim.

Zapadne zemlje su od marta u nekoliko navrata uvodile sankcije ruskim političarima, biznismenima i kompanijama, preteći da će takve mere pojačavati.

EU je i 30. jula objavila spisak sankcija na koji je uključeno osam osoba i tri pravna lica, a vlasti Unije zabranile su, između ostalog, investitorima da prodaju i isporučuju ključnu opremu i tehnologiju radi stvaranja, kupovine ili razvoja infrastrukturnih projekata u nekoliko grana privrede na Krimu i u Sevastopolju.

Ministarstvo finansija SAD je dan ranije saopštilo da se uvode sankcije "Moskovskoj banci", VTB-u kao i ruskoj Objedinjenoj brodogradilišnoj korporaciji.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво