Читај ми!

Ukrajina granatama na Rusiju, prekinuta istraga

Tim stručnjaka prekinuo započetu istragu o padu melezijskog aviona zbog granatiranja. Devet granata ispaljenih iz Ukrajine eksplodiralo u ruskom regionu Rostov, izjavio je portparol službe ruskih graničara u tom području Vasilij Malajev.

21.15 - Potraga za još oko 80 žrtava pada malezijskog aviona mogla bi da potraje nedeljama, kaže šef međunarodne misije Piter-Jap Albersberg, prenosi AP.

17.17 - Nekoliko stotina građana okupilo se u Moskvi pozivajući predsednika Vladimira Putina da uputi vojnike u Ukrajinu kako bi se okončalo krvoproliće u toj zemlji, javlja Beta.

16.00 - Međunarodni tim stručnjaka prekinuo istragu o padu malezijskog aviona zbog granatiranja u blizini mesta nesreće, saopštio je predstavnik OEBS-a, javlja Tanjug.

14.05 - Savetnik proruskih aktivista u istočnoj Ukrajini Igor Druz potvrdio je za Bi-Bi-Si da su oni streljali svoje pripadnike bez prethodnog suđenja "da bi se sprečio haos", prenosi Tanjug

Portparol službe ruskih graničara Vasilij Malajev rekao je da su granate koje su eksplodirale nedaleko od sela Mitjakinska u Rusiji, navodno ispaljene iz lansera "Grad" sa teritorije Ukrajine, javlja Itartas.

Malajev dodaje da, na osnovu preliminarnih informacija, niko nije povređen i da nije pričinjena materijalna šteta.

Međunarodni istražitelji prekinuli su potragu za telima poginulih i za tragovima na mestu pada malezijskog aviona MH-17 na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih aktivista.

"Na razdaljini od otprilike dva kilometra čuli smo dolazeću artiljerijsku vatru, a to je bilo suviše blizu da bismo nastavili", rekao je predstavnik OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hag.

Tim stranih stručnjaka ranije je pronašao neke posmrtne ostatke nastradalih, uprkos borbama između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih aktivista, koje se vode u blizini.

Potraga međunarodnih stručnjaka trebalo bi da traje najmanje nekoliko nedelja, rekao je juče u Kijevu šef holandske misije Piter-Jap Albersberg.

Eksperti iz Holandije i Australije bili su onemogućeni da dođu na mesto pada aviona zbog borbi koje se vode u blizini, ali su juče uspeli da stignu na mesto nesreće.

Savetnik proruskih aktivista u istočnoj Ukrajini Igor Druz rekao je za Bi-Bi-Si da je "egzekucijama" poslat važan singal ostalim aktivistima.

"Mi smo više puta tokom vanrednog stanja sproveli egzekucije streljanjem da bismo sprečili haos. Zato su naše snage koje su se povukle iz Slavjanska veoma disciplinovane", objasnio je Druz. 

U međuvremenu, rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je Evropsku uniju da "u tajnosti" ukida zabranu o snabdevanju Ukrajine vojnom tehnologijom i opremom.

"Tokom proteklog sastanka Saveta Evrope u Briselu, lideri država članica EU su se složili da u tajnosti ukinu zabranu na izvoz u Kijev opreme koja bi mogla da bude korišćena za unutrašnju represiju", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvoz vojne tehnologije i opreme je takođe dozvoljen, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je, takođe, pozvalo EU da ne budu pod uticajem Vašingtona u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво