Читај ми!

Američki zvaničnici: Bez dokaza o umešanosti Rusije

Visoki zvaničnici američke obaveštajne službe rekli su da nema dokaza da je Moskva direktno umešana u obaranje malezijskog aviona na istoku Ukrajine, već da su tu letelicu, najverovatnije, greškom oborili proruski aktivisti.

Neimenovanici zvaničnici upoznali su novinare sa nalazima svoje istrage, prema kojima je avion "Malejža erlajnza" oboren raketom "sa -11" zemlja–vazduh koju su ispalili "proruski separatisti", piše Asošiejted pres.

Prema navodima obaveštajaca, koji su insistirali na anonimnosti, nema dokaza da su ruski stručnjaci bili prisutni kada je raketa ispaljena, ili da su proruski raketaši obučavani u Rusiji.

Obaveštajci su, navodeći da je tokom borbi na istoku Ukrajine oboreno više od deset letelica, zaključili da je avion najverovatnije oboren greškom.

Navedeno je, takođe, da obaveštajne službe, u pokušaju da identifikuju krivca za napad, za sada "ne znaju ime, ni čin, ali ni nacionalnost", ali i da ne očekuju "filmski rasplet" posle kojeg bi se složili svi delovi slagalice.

Prema njihovim rečima, istraga je delimično bila zasnovana na pričama koje su se pojavljivale na društvenim mrežama, posebno kada je u pitanju snimak na kojem se, navodno, vidi kako lanser raketa "sa-11" prelazi na rusku teritoriju.

Odgovarajući na pitanja, obaveštajci su rekli da ne znaju ni poreklo ni vreme nastanka tog snimka.

Međutim, američki obaveštajci ocenjuju da je Rusija, podrškom proruskim snagama u Ukrajini, "stvorila uslove" za obaranje.

 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво