Iran smanjuje kapacitet reaktora

Iran će izvršiti prepravke na svom nuklearnom reaktoru u Araku kako bi ograničio količinu plutonijuma koju on proizvodi, saopštio je potpredsednik Irana Ali Akbar Salehi.

Salehi je u izjavi državnoj televiziji istakao da je Teheran predložio da redizajnira Arak kako bi proizvodio samo jednu petinu plutonijuma u odnosu na ranije predviđenu količinu kako bi uklonio zabrinutost Zapada da bi mogao da iskoristi plutonijum iz Araka za proizvodnju nuklearnog oružja, javlja AP, prenosi Tanjug.

Salehi je dodao i da je Iran okončao proces dovođenja visokoobogaćenog uranijuma u stabilniju formu, što je u skladu sa sporazumom koji je Teheran postigao sa svetskim silama u novembru prošle godine.

"Pitanje reaktora teške vode... praktično je rešeno. Iran je ponudio predlog da redizajnira srce postrojenja u Araku i šest zemalja je to prihvatilo", rekao je Salehi.

Američka agencija podseća da je Salehijeva izjava usledila u trenutku kada se razgovori svetskih sila sa Iranom o njegovom nuklearnom programu približavaju neformalnom krajnjem roku, 20. julu, kada bi trebalo da bude postignut sporazum kojim bi se ograničila mogućnost Teherana da proizvodi atomsko oružje u zamenu za prekid ekonomskih sankcija protiv Islamske republike.

Za sada nema reakcije na Salihijeve najave svetskih sila sa kojima Iran pregovara - Kine, Francuske, Nemačke, SAD, Velike Britanije i Rusije - ali je, kako podseća AP, postrojenje u Araku ključni faktor pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво