Читај ми!

Ešdaun: Rusija se meša u unutrašnje stvari BiH

Rusija se direktno meša u unutrašnje stvari BiH podsticanjem secesionističekih tendencija bosanskih Srba, izjavio bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun u Domu lordova.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun optužio je Rusiju da se direktno meša u unutrašnje stvari BiH podsticanjem secesionističekih tendencija bosanskih Srba, piše sarajevski Dnevni avaz.

Ešdaun je, kako se navodi, u Doma lordova britanskog parlamenta, tokom javne rasprave, na kojoj se govorilo i o BiH, upitao baronesu Sajidu Varsi, ministarku u britanskom ministarstvu spoljnih poslova, šta će ta država i Evropska unija uraditi tim povodom.

"Jeste li svesni dokaza koji su izbili na površinu, da se Rusija sada direktno meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine na način koji jedino može da utiče na podsticanje secesionističkih tendencija bosanskih Srba? S obzirom na krhkost BiH, njenu istoriju, zar to nije pokušaj da se ona uvuče u širu ukrajinsku krizu, što bi bio čin strašne neodgovornosti? Šta će vlada Velike Britanije uraditi da ohrabri EU da poduzme snažnije korake u vezi s ovim", zapitao je Ešdaun.

Baronesa Varsi je najpre, kako se navodi, odgovorila da je Ešdaun izuzetno dobar poznavalac prilika u BiH i na Balkanu.

"Deo naših diplomatskih napora ide u pravcu da se spreči eventualno dalje širenje ukrajinske krize. Postoje istinske zabrinutosti iz poređenja koja Rusija izvlači iz područja koja su "sporna" i situacije na Krimu. Smatram da Evropa mora nastaviti s naporima da se reše otvorena pitanja na Balkanu i ne sme dopustiti da se ta dva pitanja mešaju", rekla je Varsijeva.

Inače, za narednu sedmicu najavljen je dolazak Ešdauna u Sarajevo. Pozivajući se na svoje izvore, sarajevski dnevnik piše da je njegova poseta vezana za sastanak delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a i Parlamenta BiH.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво