Читај ми!

Malezijska vojska ušla u trag nestalom avionu?

Posle četiri dana potrage, malezijska vojska veruje da je ušla u trag nestalom "boingu". Stručnjaci za bezbednost smatraju da je malo verovatno da je avion bio meta terorističkog napada. Veruje se da je Iranac sa ukradenim pasošem nameravao da dobije azil u Nemačkoj.

21.50 - Pilot malezijskog aviona kršio protokol u prošlosti, objavio je Herald san

19.45 - CIA ne isključuje mogućnost terorističkog napada na malezijski avion, javlja ABC njuz.

Malezijska vojska veruje da je radarom ušla u trag nestalom avionu domaće kompanije iznad Moreuza Malaka, koji je nedaleko odatle poslednji put imao kontakt sa civilnom kontrolom leta, pre nego što mu se pre četiri dana izgubio svaki trag.

"Avion je promenio kurs posle Kota Baru i spustio se na manju visinu. Uspeo je da uđe u Moreuz Malaka", naveo je malezijski vojni zvaničnik koji je zadužen za informisanje o istrazi, preneo je Rojters.

Avion na letu od Kuala Lumpura do Pekinga, sa 227 putnika i 12 članova posade, u subotu rano ujutro sat vremena po poletanju poslednji put je imao kontakt sa kontrolom leta kod istočnog malezijskog grada Kota Baru.

Nije bilo radio-kontakta koji bi ukazivao na problem u odsustvu bilo olupine ili podataka o samom letu, policiji je ostalo da "češlja" liste posade i putničke liste kao potencijalni trag.

Stručnjaci za bezbednost u Evropi, SAD i Aziji sve više dovode u pitanje teoriju da je avion bio meta terorističkog napada.

U sveobuhvatnu potraga uključeno je četrdesetak brodova mornarica deset zemalja, desetine vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i deset kineskih satelita visoke rezolucije, ali do sada nisu uspeli da uđu u trag "boingu 777-200ER".

Kineski državni mediji javljaju da je Kina odobrila da se 10 satelita visoke rezolucije, koje kontroliše Satelitski kontrolnig centar Sijan u severnoj Kini, koriste za navigaciju, praćenje vremenskih uslova, saobraćaja i drugih aspekata potrage za avionom u kojem su dve trećine putnika bili Kinezi, objavili su kineski mediji.

"Do sada, sa svim našim naporima, ima vrlo malo nade za bilo kakve dobre vesti o avionu", rekao je čelnik vijetnamske ekipe za potragu i spasavanje Fam Kjuj Tijeu, s čim se slaže istraga i obaveštajni izvori koji navode da je sudbina aviona kompanije "Malezijan erlajns" na letu MH370 i dalje obavijena misterijom, prenosi agencija Rojters.

Pretraga je proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gde je avion izgubio radio-vezu i nestao sa ekrana radara.

Potraga za nestalim avionom sa 239 putnika i članova posade sprovodi se i na zapadnoj obali Malezije, severozapadno sve do Andamanskog mora, zasnovano na teoriji da je avion možda neko vreme leteo, pošto je odstupio od svoje putanje.

Iranac sa ukradenim pasošem nameravao da dobije azil?

Kako je saopštila malezijska policija, muškarac koji se sa ukradenim pasošem ukrcao u avion jeste mladi Iranac za koga se veruje da nije povezan sa terorizmom.

Veruje se da je 19-godišnji Iranac putovao u Nemačku gde se nadao da će dobiti azil, navodi policija, a prenosi Bi-Bi-Si.

"On verovatno nije član neke terorističke grupe", rekao je glavni inspektor malezijske policije Kalid Abu Bakar, dodavši da su vlasti u kontaktu sa njegom majkom koja se nalazi u Nemačkoj i koja je očekivala dolazak svog sina u Frankfurt.

Saopštenje malezijske policije potkrepilo je izjavu koju je Bi-Bi-Siju dao jedan drugi mladi Iranac u Kuala Lumpuru, a koji je rekao da je školski drug jednog od muškaraca koji su se sa ukradenim pasošima ukrcali u avion.

On je naveo da su njegov prijatelj i još jedan Iranac, koji je takođe koristio ukradeni pasoš, odseli kod njega pre nego što su otputovali i da su se nadali azilu u Evropi.

Navodi sa Tajlanda ukazuju na to da su dvojica Iranaca kupili karte za Amsterdam preko Pekinga posredstvom tajlandske putničke agencije i jednog sredovečnog Iranca.

Mladi muškarac je jedan od dva putnika koji su se na let MH370 "Malezija erlajnsa" u subotu ujutro ukrcali sa ukradenim pasošima, jednim italijanskim i jednim austrijskim.

Eksperti kažu da to predstavlja narušavanje bezbednosti, ali da je to relativno uobičajeno u regionu koji se smatra stecištem ilegalnih migranata.

Si-En-En navodi reči jednog američkog obaveštajnog zvaničnika koji je primetio da su okolnosti oko korišćenja ukradenih pasoša slede obrazac sličan trgovini ljudima i da verovatno nemaju nikakve veze sa nestankom aviona.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво