Читај ми!

Sporazum Ukrajina–EU "na čekanju"

Pošto vlada u Kijevu nije odgovorila Briselu da li će potpisati trgovinski sporazum, EU obustavila rad na SSP sa Ukrajinom. Rad na sporazumu je "na čekanju", rekao komesar EU Štefan File. U Kijevu se nastavljaju demonstracije protiv ukrajinske vlade. Paralelno pristalice predsednika Janukoviča drže kontramiting.

Evropska unija je saopštila da obustavlja rad na Sporazumu o pridruživanju sa Ukrajinom, navodeći da argumenti vlade u Kijevu "nemaju realnog osnova", preneo je Rojters.

Komesar EU za proširenje Štefan File napisao je na svom Tviter nalogu da je prvom zameniku ukrajinskog premijera Sergeju Arbuzovu rekao prošle nedelje da je uslov za nastavak razgovora o trgovinskom sporazumu sa Ukrajinom da se Kijev obaveže da će ga potpisati.

File, međutim, još nije dobio odgovor ukrajinske vlade. Kao rezultat toga, rad na sporazumu je "na čekanju", rekao je File.

U Kijevu se i danas na demonstracijama opozicije okupio veliki broj pristalica evrointegracija, dok pristalice predsednika Viktora Janukoviča istovremeno održavaju kontramiting.

Na mitingu opozicije na Trgu nezavisnosti, gde više od tri nedelje borave demonstranti, do sada se okupilo 200.000 ljudi, javila je agencija AFP.

Nedaleko od tog mesta, u Marinskom parku, okupilo se oko 15.000 Janukovičevih pristalica, prenosi AP.

Demonstrantima na Trgu nezavisnosti danas se obratio američki senator Džon Mekejn, poručivši da je sudbina Ukrajine da bude u Evropi i da će to učiniti "stari kontinent" boljim.

"Ovde smo da podržimo opravdan razlog zbog kojeg protestujete, suvereno pravo Ukrajine da slobodno i nezavisno odlučuje o svojoj sudbini. A vaša sudbina je da budete u Evropi", istakao je vodeći republikanski senator u američkom Senatu, prenosi Rojters.

Protesti su pokrenuti kada je ukrajinski predsednik odbio, u poslednjem času, da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU.

Masovne demonstracije održavaju se uoči planirane posete Janukoviča Moskvi sledeće nedelje, gde će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je Dmitrija Korčinskog, lidera ukrajinske radikalne opozicione organizacije "Otadžbina", na međunarodnu poternicu, izjavio je Vasilij Paskal, šef odseka za krivične istrage u tom ministarstvu.

Korčinski se sumnjiči da je organizovao masovne nerede na protestima u centru Kijeva, prenela je agencija Itar tas.

"Imamo informacije da su određeni članovi organizacije Korčinskog, preciznije njih 15, živeli u njegovoj kancelariji i da ih je on koristio za sprovođenje najradikalnijih akcija", rekao je Paskal.

U tim njihovim akcijama povređeno je više od 100 ljudi, uključujući demonstrante i policiju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво