Читај ми!

Janukovič potpisuje Sporazum sa EU?

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton kaže da joj je Viktor Janukovič "jasno stavio do znanja" da namerava da potpiše SSP sa EU, ali nije rekla kada će se to desiti. Vašington razmatra uvođenje sankcija Kijevu.

Viktor Janukovič "namerava da potpiše" Sporazum sa EU koji je prošlog meseca odbio, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ali nije navela kada očekuje da će se to desiti.

Eštonova je rekla da je posle razgovora s Janukovičem u Kijevu postalo jasno da kratkoročni ekonomski i finansijski problemi s kojima se suočava Ukrajina mogu biti ublaženi potpisivanjem SSP-a, koji bi doneo nove investicije.

Navela je da joj je "Janukovič, izgleda, jasno stavio do znanja da namerava da potpiše Sporazum o pridruživanju".

Potpisivanje bi značilo da se Janukovič predomislio, s obzirom na to da je još prošlog meseca odbio da ga potpiše, jasno stavljajući do znanja da umesto njega želi bliže odnose s Rusijom, naveo je AP, dodajući da masovni protesti u Kijevu pozivaju na bliže veze Kijeva sa EU.

Proevropske demonstracije u Ukrajini ušle su u četvrtu nedelju, a hiljadu ljudi je na Trgu nezavisnosti, dan nakon neuspele policijske akcije nad demonstrantima, zbog čega su SAD zapretile toj zemlji sankcijama.

Demonstranti su postavili nove barikade na Trgu umesto onih koje je policija uklonila, i utvrdili su ih nanosima snega i vrećama peska.

U međuvremenu, ukrajinski ministar odbrane preneo je Vašingtonu da Kijev neće koristiti oružane snage protiv demonstranata, saopštio je Pentagon.

Vašington je juče jasno stao na stranu ukrajinske opozicije i sinoć najavio da razmišlja da ukrajinskom režimu uvede sankcije.

"Neću ulaziti u detalje, ali razmišljamo o nekim političkim opcijama, iako još nije doneta nikakva odluka, a sankcije su deo toga", rekla je portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel upozorio je takođe sinoć ukrajinskog kolegu Pavla Lebedeva na posledice slanja vojske na demonstrante i izrazio "gnušanje".

Predstavnici opozicije odbili su poziv predsednika Viktora Janukoviča na dijalog. Oni traže njegovu ostavku i kažnjavanje policajaca koji su prebijali demonstrante.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво