Читај ми!

Izrael oslobađa palestinske zatvorenike

U okviru dogovora koji je krajem jula doveo do obnove mirovnih pregovora, Izrael pristao da oslobodi 26 Palestinaca koji već dugo služe kaznu. Neki među onima koji će biti pušteni umešani su u ubistva Izraelaca.

Izrael je pristao da oslobodi 26 palestinskih zatvorenika, koji već dugo služe kaznu, u okviru dogovora koji je krajem jula doveo do obnove mirovnih pregovora.

To je zapravo druga faza oslobađanja Palestinaca, uz koju izraelski premijer Benjamin Netanijahu planira da odobri novu izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama, kako bi udovoljio tvrdolinijašima, pristalicama jevrejskih naseljenika, koji se protive puštanju zatvorenika.

Mnogi od onih koji će biti pušteni umešani su u ubistva Izraelaca.

Palestinci ih smatraju herojima, bez obzira na to šta su počinili, verujući da su se lično žrtvovali u borbi za nezavisnost. Izraelci ih, međutim, uglavnom smatraju teroristima koji ciljaju civile.

U četiri faze biće ukupno oslobođena 104 Palestinca u roku od devet meseci, koliko je predviđeno da traju pregovori.

Glasanje o puštanju zatvorenika u okviru druge faze usledilo je nakon što je Izrael najavio da će uskoro početi da ostvaruje nove planove o izgradnji na Zapadnoj obali.

Time je jasno stavljeno do znanja da se radi o nekoj vrsti trgovine naselja za zatvorenike, navodi AP.

Jevrejska naselja su nelegalna po međunarodnom pravu i Palestinci ih smatraju najvećom preprekom za osnivanje države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Izrael osporava takve stavove.

Ova zemlja je nakon osvajanja Zapadne obale tamo izgradila više od sto naselja. U njima i istočnom Jerusalimu živi oko pola miliona Jevreja.

U današnjem saopštenju vlade navodi se da će biti pušteni zatvorenici koji služe više od 19 godina, a njihovi zločini su prethodili pregovorima između dve strane 1993. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво