Читај ми!

Protesti u Francuskoj

Centrom Pariza marširalo je desetine hiljada radikalnih levičara protestujući protiv predsednika Fransoa Olanda zato što nije ispunio predizborna obećanja da će obuzdati finansijski sektor i obezbediti podsticaj privrednog razvoja.

Desetine hiljada pripadnika francuskih radikalnih levičarskih partija i pokreta marširalo je centrom Pariza u znak protesta protiv politike koju je u prvoj godini svog mandata sprovodio predsednik države Fransoa Oland.

Levičari su poručili Olandu da nije ispunio predizborna obećanja da će obuzdati finansijski sektor i obezbediti podsticaj privrednog razvoja, zbog čega su mu oni dali glasove.

Oland je u kampanji izjavljivao da će Francusku izuzeti iz strogih mera štednje, koje se primenjuju širom Evrope, ali je umesto toga drastično povećao poreze, posebno za bogate, i skresao budžetsku potrošnju.

Pod vođstvom Olanda, francuska ekonomija je nastavila da slabi, nije ostvaren obećani rast bruto društvenog proizvoda, a neposlenost je dostigla 11 odsto u martu, sa tendencijom daljeg rasta.

Zbog svega toga, Oland je trenutno predsednik sa najmanjom podrškom od kraja Drugog svetskog rata sa dve trećine Francuza koji se izjašnjavaju da su nezadovoljni njime.

Predstavnici radikalnih levičarskih partija okupljenih u Levi front, koje predvodi Žan-Luk Melanšon, tokom marša su poručili Olandu da odmah promeni politiku i da bez odlaganja primeni sve ono što je obećavao u predizbornoj kampanji.

Poslednjih meseci sa pogoršanjem ekonomske situacije Melanšon je koncentrisao napade na socijalističku vladu do te mere da socijalisti više ne smatraju radikalnu levicu svojim saveznikom.

Melanšon je ponovo kritikovao predsednika Fransoa Olanda i poručio mu da je probni period završen.

"Ako vi ne znate kako treba raditi - mi znamo", rekao je Melanšon koji je bio kandidat za predsednika na izborima prošle godine i optužio Olanda da stalno izneverava obećanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво