Читај ми!

Crveni karton za Mursija

Hiljade demonstranata stiglo je ispred predsedničke palate u Egiptu nakon protestne šetnje koju su nazvali "Crveni karton za predsednika".

Oko 10.000 demonstranta u Kairu nalazi se ispred predsedničke palate. Oni su tu stigli posle protestne šetnje koju su simbolično nazvali "Crveni karton za predsednika".

Egipatski demonstranti probili su barikadu od bodljikave žice postavljenu oko palate a neki od njih su se popeli na vojne tenkove i razvili zastave.

Palatu čuva veliki broj vojnika i tenkova. Posebno se čuva glavni ulaz gde se nalaze pripadnici Republikanske garde. Oni su postavljeni juče, posle sukoba pristalica i protivnika islamističkog predsednika Muhameda Mursija, u kojima je poginulo sedmoro ljudi.

Predsednik Egipta Muhamed Mursi "može prihvatiti da odloži referendum" o predlogu Ustava koji je podelio zemlju, rekao je u petak za AFP potpredsednik Republike Mahmud Meki.

Mursi je spreman da razmotri odlaganje referenduma ako opozicija garantuje da neće dovesti u pitanje buduće održavanje refrenduma koji bi, po zakonu, trebalo da bude dve nedelje posle podnošenja teksta budućeg ustava šefu države, rekao je Meki.

U međuvremenu, egipatska opozicija odbila je predlog šefa države da učestvuje u nacionalnom dijalogu.

Mursi je u četvrtak uveče saopštio da ostaje pri odluci, a referendum bude 15. decembra, iako opozicija traži otkazivanje jer smatra da budući ustav ne garantuje slobodu reči i veroispovesti.

Lider opozicije Muhamed el Baradej preko društvene mreže Tviter pozvao je političke snage da izbegavaju dijalog sve dok predsednik ne povuče nacrt novog Ustava koji mu daje gotovo neograničenu moć i povuče odluku o referendumu.

Baradej je ocenio da je Mursijev režim pokazao neodlučnost da spreči nasilje ispred predsedničke palate u sredu, i kao predsednik, zatvorio vrata za dijalog time što ignoriše volju naroda.

Kriza je ove nedelje prerasla u sukobe pristalica i protivnika Mursija u Kairu, uz sedam mrtvih i više od 600 ranjenih oko predsedničke palate.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се