Читај ми!

Brejvik: Nisam neuračunljiv

Anders Brejvik izjavio, pred sudom u Oslu, da on nije osoba koja je opisana u psihijatrijskom izveštaju, kojim je proglašen neuračunljivim. Osamdest odsto izveštaja je laž, rekao je Brejvik.

Norveški ekstremista Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je ubio 77 ljudi prošle godine, rekao je danas pred sudom u Oslu da je 80 odsto psihijatrijskog izveštaja, u kome je proglašen neuračunljivim, laž.

Brejvik je, u nastavku suđenja, naveo da je psihijatrijski izveštaj zasnovan na "zlobnim izmišljotinama" sa ciljem da ga predstavi kao nerazumnu i neinteligentnu osobu.

"Ja nisam ta osoba koja je opisana u izveštaju", rekao je Brejvik.

"Sve što sam predstavio je potpuno logično. Ne vidim ni najmanju mogućnost da budem proglašen neuračunljivim", dodao je Brejvik.

U eksploziji bombe, koju je Brejvik postavio ispred sedišta norveške vlade, ubijeno je osmoro ljudi, posle čega je ubio 69 polaznika omladinskog kampa Laburističke partije na ostrvu Utoja.

On je priznao da je počinio zločine, ali ne želi da snosi krivičnu odgovornost za to. Cilj suđenja, koje bi trebalo da traje 10 nedelja, jeste da ustanovi da li je uračunljiv, s obzirom da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izveštaja sa potpuno različitim nalazima.

Brejvik (33) je pre dva dana završio sa iznošenjem iskaza, ali danas mu je omogućeno da se ponovo obrati sudu kako bi ubedio sudije da je mentalno zdrav i da ne treba da bude upućen u psihijatrijsku ustanovu.

Petočlano sudsko veće doneće odluku u julu. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora, a ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života. Najveći deo norveške javnosti očekuje da Brejvik bude proglašen uračunljivom osobom, s obzirom na njegovo ponašanje tokom suđenja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво