Читај ми!

Brejvik, bez kajanja

Zbog komentara na internetu u kome je tražio da se optuženi osudi na smrtnu kaznu, sud isključio jednog sudiju porotnika u procesu Andersu Brejviku za ubistvo 77 ljudi. Ponovo bih isto učinio, rekao Brejvik.

Sud u Oslu, u kome se sudi Andersu Bering Brejviku za ubistvo 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoja 22. jula prošle godine, isključio je u nastavku procesa, jednog sudiju porotnika zbog komentara na internetu u kome je tražio da se optuženi osudi na smrtnu kaznu.

Posle polučasovne pauze ubrzo nakon početka drugog dana suđenja, sudija Venče Elizabet Arntzen saopštila je odluku da sudija porotnik Tomas Indreboe nije podoban zbog komentara koje je postavio na svom profilu na Fejsbuku, dan nakon što je Brejvik izveo napade prošle godine.

Isključenje su zatražili tužioci i odbrana, kao i advokati koji zastupaju žrtve.

"Smrtna kazna je jedini pravičan ishod u ovom slučaju", napisao je Indreboe. Norveška nema propisanu smrtnu kaznu.

Drugog dana suđenja Brejvik je započeo svoje izlaganje, rekavši da je izveo najspektakularniji politički napad u Evropi od Drugog svetskog rata. "Ponovo bih isto učinio", dodao je Brejvik.

"Izveo sam najsofisticiraniji i najspektakularniji politički napad u Evropi od Drugog svetskog rata", rekao je Brejvik na početku svog svedočenja, čitajući pisanu izjavu.

"Da, ponovo bih to uradio", istakao je Norvežanin, navodeći da je delovao "iz dobrote, a ne zla" i da bi život u zatvoru ili smrt za njegov narod za njega bila "najveća čast", posle čega je sudija prekinuo njegov govor.

Brejvik je, pored toga, ponovo uputio oštru kritiku norveškoj vladi i vladama evropskih zemalja, jer prihvataju imigraciju i multikulturalizam, a naveo je i da pred sudom govori kao komandant norveškog i evropskog antikomunističkog pokreta otpora i antiislamske militantne grupe, Vitezova templara, koja, kako su tužioci ranije rekli, ne postoji.

Inače, Brejvik je danas, kao i juče, po ulasku u sudnicu uputio desničarski pozdrav.

Brejvikov tim odbrane već je upozorio da će mnoge Norvežane njegovo svedočenje uznemiriti, a očekuje se da će, umesto pokajanja, izraziti žaljenje što nije ubio više ljudi.

Norvežanin je priznao da je počinio napade, ali se izjasnio da nije kriv za terorizam i masovno ubistvo, ističući da je ubistva počinio kako bi zaštitio Norvešku od multikuluralizma i islama.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво