Читај ми!

Nosači na nišanu

Iran zapretio Amerikancima da ne vraćaju nosač aviona u Persijski zaliv. Amerikanci poručuju da će nosač Džon Stenis proći kroz Ormuz, ali da oni ne traže sukobe. Moskva tvrdi da Iran ne poseduje projektile dalekog dometa. Iranski rial "pao" 40 odsto.

Posle pretnje Irana da ne šalju svoje brodove kroz Ormuski moreuz, iz Pentagona poručuju da će nosač Džon Stenis i svi ostali brodovi nastaviti da dolaze u Persijski zaliv, ali redovno, a ne da bi izazivali sukobe.

Portparol Pentagona je u pisanom odgovoru agenciji Rojters rekao da niko iz Vašingtona ne želi konfrontaciju i da treba "spustiti temperaturu" oko Ormuskog moreuza.

Nosač aviona Džon Stenis je prošle sedmice prošao kroz sporni moreuz i prešao iz Persijskog u Omanski zaliv, i to "kao deo redovnih aktivnosti" i prošao kroz područje gde su Iranci izvodili pomorske vojne vežbe.

Stejt department je saopštio i da iranske pretnje pokazuju da sankcije počinju da deluju i da Teheran pretnjama želi da skrene pažnju sa mnogobrojnih problema u zemlji.

Iranska valuta rial je u poslednjih mesec dana izgubio 40 odsto vrednosti u odnosu na dolar, što SAD tumače kao posledicu međunarodnih finasijskih sankcija, a Teheran kao nestabilnost uzrokovanu unutrašnjim faktorima.

Na iranske tvrdnje da je tokom vojnih vežbi, testirao protivbrodske krstareće rakete velikog dometa, jedan ruski odbrambeni zvaničnik iz Moskve je rekao da Iran ne poseduje projektile dalekog dometa, prenosi AFP.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Vadim Koval rekao je da Iran ne poseduje tehnologiju za izradu interkontinentalnih balističkih projektila srednjeg ili dalekog dometa i dodao da takve projektile neće ni imati u doglednom periodu.

Iran je saopštio da je u juče, u jeku priprema Zapada za nametanje novih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa Teherana, uspešno isprobao dve rakete zemlja-brod, obe dometa oko 200 kilometara.

Inače, projektili koji mogu da dobace do 200 kilometara kratkog su dometa, iako su iranski mediji i portparol mornarice ispaljene projektile opisali kao rakete dalekog dometa, prenosi AFP.

Treći, protivbrodski projektil "nasr", koji je takođe testiran, ima domet od oko 30 kilometara.

Inače, Rusija je na jugu Irana izgradila je svoju prvu nuklearku. Moskva je nabavljala i gorivo za reaktor.

Rusija je, takođe, zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa, ali smatra da sve međusobne sporove treba rešavati diplomatskim, nikako vojnim putem.

Iran upozorava američki brod

Kriza u odnosima Irana i SAD dodatno je pojačana pošto je glavni zapovednik iranskih oružanih snaga Ataolah Salehi poručio da američki nosač aviona, koji se sada nalazi na Bliskom istoku, ne treba da se vraća u svoju bazu u Persijskom zalivu.

"Savetujemo i insistiramo na tome da se ovaj ratni brod ne vraća u svoju bazu u Zalivu. Ne nameravamo da ponavljamo ovo upozorenje", rekao je Salehi.

Teheran je upozorenje uputio dan nakon što je njegova ratna mornarica okončala desetodnevne vojne vežbe na ulazu u Persijski zaliv.

Vežbe su održane u blizini strateški važne rute za transport nafte – Ormuskog prolaza, čijim je zatvaranjem Iran zapretio prošle sedmice zbog najavljenih novih mera Zapada protiv Teherana, a SAD, čija se Peta flota nalazi u Zalivu, upozorio je da neće dozvoliti zatvaranje ovog puta.

Vojne vežbe u Zalivu dodatno su pojačale tenzije oko iranskog nuklearnog programa, a francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe poručio je da se Francuska zalaže za uvođenje strožih sankcija za Teheran, jer on, kako smatra Pariz, nastavlja da razvija nuklearno oružje, javila je agencija Frans pres.

Francuska želi da se Teheranu uvedu strože mere "bez zatvaranja puta za pregovore i dijalog", rekao je Žipe, ističući da je francuski predsednik Nikola Sarkozi predložio da se zamrzne imovina iranske centralne banke i da se uvede embargo na izvoz iranske nafte, što je potez koji razmatra i Evropska unija.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da čeka da Brisel zakaže sastanak za nastavak pregovora sa svetskim silama o nuklearnom programu Teherana, kao i da je Iran već odgovorio na ponudu za nastavak razgovora, koju mu je u oktobru uputila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво