Vulin: Sačuvali smo pravo na borbu i nadu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Vojska u sukobu s NATO-m 1999. sačuvala zemlju, pruživši otpor koji je bio "herojski, uporan, nesalomiv preko svake nade".

"Da nije bilo te borbe i takvog uspeha svih boraca, Srbija ne bi mogla da bude samostalna i slobodna kakva sada jeste", rekao je Aleksandar Vulin u intervjuu za aprilski broj magazina Odbrana povodom 20. godišnjice odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Istakao je da je to "zločin koji je izvršen javno i bez kajanja", neprijateljski čin čije se "produženo dejstvo" i danas oseća.

"NATO agresija postala je deo našeg svakodnevnog života, ne samo kao deo sećanja. Njene posledice su odredile budućnost Srbije. Razrušena zemlja brzo je postala plen nasilja i nereda, pljačkaške privatizacije. Više od 250.000 Srba je pred silom napustilo Kosovo i Metohiju, bez želje međunarodne zajednice da ispuni preuzetu obavezu o njihovom vraćanju na zemlju sa koje su proterani", rekao je Vulin.

Ocenio je da su "plansko urušavanje vojske, hapšenje, penzionisanje ili otpuštanje oficira i podoficira koji su ratovali, zapuštanje rezervnog sastava, prestanak ulaganja u opremljenost i obučenost vojske", bili deo procesa rušenja odbrambene moći zemlje.

Prema njegovim rečima, 1999. godine strategija četiri M – mobilnost, manevar, maskiranje i moral – pokazala se kao uspešna i vredna proučavanja, jer vojska nije kapitulirala posle 78 dana rata s najmoćnijom koalicijom u istoriji ratovanja.

Ministar je ocenio da je Kumanovski sporazum, "ma kako težak bio", izboren otporom vojske, a Rezolucija 1244 Sveta bezbednosti UN ne bi bila doneta da nije bilo vojske koja je opstala kao sila.

Vulin je posebno naglasio "sveprožimajuće jedinstvo naroda i njegove vojske" i podsetio da "ni u jednom ratu koji je Srbija vodila niko nije mogao da kaže gde počinje vojska, a gde prestaje narod".

Dodao je da je period od 2000. do 2012. godine karakterističan i po tome što je zvanična državna politika zabranjivala da se NATO agresija tako i nazove, a bilo je gotovo zabranjeno obeležavati godišnjice i sećati se palih drugova.

"Od 2012. godine, kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, stvari se nazivaju pravim imenom, Srbija se ne stidi svoje borbe i ne odriče se nijednog svog oficira i vojnika. Edicija 'Ratnik' je naš način da sakupimo sećanja i iskustva najistaknutijih komandanata i da napišemo istoriju, da ne dopustimo da nam je pišu drugi", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija danas ima dobru i organizovanu vojsku, koju intenzivno oprema u želji da se prevaziđe 12 godina neulaganja i njenog svesnog urušavanja, a nizom mera čine se intenzivni napori da pripadnici Vojske imaju dobre uslove rada i bolji život.

"Mi smo vojno neutralna zemlja. Odlučili smo se za najteži i najčasniji put. To znači da moramo biti spremni da se sami branimo i odbranimo. Vojna neutralnost je težak izbor, ali samo nam ona garantuje da ćemo biti izvan sukoba velikih i da nećemo morati po tuđem naređenju drugim narodima da radimo ono što je rađeno nama", rekao je ministar Vulin u intervjuu za Odbranu.

"Verujem u slobodu, u pravo mog naroda da bira kako će živeti i pravo mog naroda da ima državu koja će biti u stanju da ga zaštiti od ponavljanja genocida iz Prvog i Drugog svetskog rata, od novih Oluja i pogroma. Verujem u socijalnu pravdu i pravo čoveka da se bori za društvo ravnopravnih", istakao je ministar Vulin.

Naglasio je da je osećaj dužnosti i vernost idealu slobode vrednost koja čini Srbe narodom vrednim trajanja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 04. apr 2019, 01:47) - anonymous [neregistrovani]

Bilo ne ponovilo se...a sve se ponavlja

Ne znam cemu te izjave mi necemo...Da li su nas austrougari pitali da li smo za rat,da li su nas nemci pitali,da pojednostavim.da li je ikada do sada dogovoren rat izmedju dve neprijateljske strane? Hitler javio Staljinu.

(sreda, 03. apr 2019, 13:27) - Vladimir [neregistrovani]

ponos

tako treba!

(utorak, 02. apr 2019, 12:45) - Milan [neregistrovani]

Milan

Bilo ne ponovilo se nikada više nikome