Фестивал посвећен Момчилу Настасијевићу

Културни центар Београда на трећем Фестивалу писца бави се могућностима визуелног, театарског, музичког и литерарног тумачења дела Момчила Настасијевића. Аутори изложбе су Оливера Ракић-Стошић и Предраг Петровић.

Овогодишњи трећи Фестивал једног писца у Културном центру Београда, посвећен је тумачењу опуса Момчила Настасијевића, једног од најзначајнијих стваралаца српске авангардне књижевности.

Настасијевић је рођен у Горњем Милановцу 1894. а умро у Београду 1938. године. Као песник, приповедач, драматичар и есејиста сврстава се у најзагонетније српске писце, а био је и један од омиљених професора књижевности и језика у Београду.

За разлику од његовог живота који можда није деловао авантуристички ни узбудљиво, Настасијевићево дело то јесте.

Оливера Стошић Ракић аутор је пројекта Фестивал једног писца и аутор изложбе о раду Момчила Настасијевића.

"Амбиција нам је да допринесемо бољој и шире доступној слици књижевне историје Београда. Изложба представља један прилично сведен и уобичајен живот једног интелектуалца у Београду у периоду између два рата", наводи Стошић Ракић додајући да је циљ упућивање публике на истраживање дела Настасијевића.

У горњем изложбеном простору налазе се фотографије и документи од којих су многи први пут пред очима јавности, а који сведоче не само о Настасијевићевом делу, него и о уметничком стваралаштву његове браће.

Предраг Петровић, аутор изложбе, каже да је Фестивал једног писца конципиран тако да афирмише уметничке вредности које су савременом друштву недовољно доступне.

"Изложба је заправо дијалог модерних проучавалаца књижевности са нашом књижевном прошлошћу. Два дела изложбе односе се на аудио-визуелну презентацију Настасијевићевог опуса и на информативно документарну грађу на основу које је лакше упознати богату активност уметника и његове породице", наводи Петровић.

У оквиру Фестивала, који ће трајати до 21. јуна, биће одржани округли столови и трибине посвећени рукописној заоставштини, предавања и концерти.

На првом и другом Фестивалу писца представљено је стваралаштво Растка Петровића и Станислава Винавера.

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 08. мај 2012, 20:18)
Branka Jozovic-Medenica [нерегистровани]

najbolji profesor

Kao stari ucenik "Skole za negu lepote" zelela bih samo da kazem da boljeg profesora i razrednog staresine od Dragana Pavlovica u toj skoli nije bilo!

Sa velikim postovanjem

ucenica I8 generacija 96

(понедељак, 05. дец 2011, 05:23)
Раде ЈУКИЋ, проф. [нерегистровани]

фестивал песника средњошколаца ''Момчило Настасијевић''

Драган Павловић(1952 - 2009), професор српског језика у Школи за негу лепоте у Београду, покретач је и идејни творац манифестације ''Сусрети песника средњошколаца СР Југославије'' (касније Србије и Црне Горе). Манифестација је носила име нашег песника Момчила Настасијевића.

Ова манифестација се традиционално одржавала од 1992. год. под покровитељством Школе за негу лепоте а касније и под покровитељством Министарства просвете. Датуми одржавања су увек били у октобру уочи Београдског сајма књига. Последњи, по реду једанаести сусрети, одржани су децембра 2004. год.

На ову манифестацију редовно се пријављивало преко стотину средњих школа, неколико стотина песника средњошколаца са преко хиљаду песничких радова. На финалним данима фестивала позивано је тридестак најбољих песника од којих су бирани три најбоља песника средњошколца. Треба напоменути да су жири увек сачињавали наши еминентни песници. Само да поменемо академика Милосава Тешића, Душка Новаковића, Љубивоја Ршумовића, Слободана Зубановића ...
Сусрети су скоро увек добро пропраћени у нашим електронским и штампаним медијима.

(четвртак, 04. јун 2009, 20:54)
Babic Marija [нерегистровани]

nagradimo lepim komentarom mlade umetnike

U Galeriji ARTGET Kulturnog centra Bgd nastupili su eminentni mladi umetnici koji su za izvanredno izvodjenje dela Baha... zasluzili da imenom i prezimenom budu pohvaljeni jer su Beogradu podarili muziku za pamcenje. Malo vise postovanja za veliki trud i umece nasih mladih umetnika. Dajte naciji vise takvih koncerata jer je to muzika koja oplemenjuje.