Позоришна "Југославија у малом"

Регионална унија театара лако би могла да понесе назив "Југославија у малом", јер окупља позоришта из главних градова некадашње савезне републике. Једна од идеја уније је фестивал, чије је прво издање почело у Београдском драмском позоришту, премијером представе "Лилиом". Коме је потребна позоришна Југославија?

Симбол златног доба Југославије, освајач сребрне медаље на Олимпијским играма у Сарајеву и последњих година позоришни продуцент Јуре Франко, свечано је отворио Први фестивал регионалне уније театара. 

Идеја да престоничка позоришта некадашњих република размењују представе и уметнике, потекла је из Београда. 

"Ја бих прескочио и ове што су југоносталгичари и антијугоносталгичаре. Велики је проблем ових простора повијест и ми се увијек у неким правим тренуцима враћамо у повијест, само зато што не знамо штo ћемо са садашњошћу и будућношћу", каже Душко Љуштина, управник Казалишта Уликс (Ulysses).

"Биће компликовано само у смислу људи који не схватају колики је значај да се културолошки развијамо размењујући се а опет чувајући свако свој идентитет, свако свој језик", рекао је Душан Ковачевић, уметнички директор Градског позоришта Подгорица.

"У том смислу смо сви били јако скромни, али и сви смо јако амбициозни да ова унија постане значајна не само у регионалним, већ можда и европским оквирима", каже Југ Радивојевић, директор Београдског драмског позоришта.

Представе за фестивал делегирају позоришта. Београдско драмско одлучило се за премијеру "Лилиома"' Ференца Молнара у режији Ане Томовић.

Главне јунаке, љубавни пар с друштвене маргине, из локалног луна парка, играју регионалне звезде Београђанин Андрија Кузмановић и Сарајка Маја Изетбеговић.

"Свака држава за себе је мало тржиште и вријеме је да се ујединимо и да креирамо заједно, јер тако могу само да испадну супер ствари", каже Маја Изетбеговић, глумица.

Први РУТА фестивал траје до 6. децембра. У марту се сели у Подгорицу.

број коментара 0 Пошаљи коментар