"SmartArt" – уметност и наука у примени

Факултет примењених уметности Универзитета уметности у Београду одржао је прву међународну конференцију "SmartArt" – уметност и наука у примени, са намером да се успостави међународни форум за размену мишљења и искустава насталих као резултат међусобног повезивања и размене утицаја између примењених уметности и науке.

Тема међународне конференције „Од инспирације до интеракције“ заснива се на повезивању примењених уметности и науке која има улогу у њиховом развоју. Конференцију прати изложба отворена у Конаку књегиње Љубице која приказује повезаност та два света.

„Кроз изсторију за примењене уметности научна истраживања су много значила. Заправо, открића која су уследила. На пример, фотографија. Фотографија је једно техничко-технолошко откриће које је зачело читаву једну грану примењених уметности“, наводи професор др Ирена Живковић, в.д. декана Факултета примењених уметности.

„У многим областима је такву везу јако тешко остварити тако да буде заиста видљива. Нису само уметници они који су осећајни. И научници који раде ствари које могу бити врло, врло, на први поглед, далеко од осећајности, морају да уносе ту неку врсту имагинативности у свој посао, која јесте, ипак, продукт и осећајности“, наглашава академик Љубомир Максимовић, потпредседник Сану.

Тродневна конференција "SmartАrt" која је окупила велики број стручњака из петнаестак земаља са пет континената, завршена је у суботу 30. новембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар