Гаталица: Хандке је одавно требало да добије награду

Сајам књига је уз НИН-ову награду један од два годишња тектонска књижевна догађаја у Србији. Иако би имао примедбе и на једну и на другу манифестацију, наша култура би била далеко оштећенија да их нема, рекао је за РТС Александар Гаталица.

Сви издавачи своја главна издања припремају управо за Сајам књига.

"Најтеже је направити књигу без грешке. То значи да у процесу израде књиге треба пазити да све буде тачно. Ту велики посао обаве људи који су невидљиви, лектори, коректори и приређивачи књига. Најтеже је направити узорну књигу, а иза ње може да стоји само један тим и озбиљан и велики издавач", рекао је гостујући у Јутарњем програму Александар Гаталица.

Велике едиције имају релативно ниску цену јер су субвенционисане од стране министарства и републичких или покрајинских фондова, али за обичне људе представљају озбиљан издатак.

"Људи желе да читају, желе да одвоје средства како би имали неку лепу књигу", каже Гаталица.

Овогодишњи допитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке је помало заборављен од наших издавача, али Гаталица верује да ће у будућности бити нових издања.

"Вероватно зато што га је награда дуго заобилазила, али он је заслужени добитник Нобелове награде за књижевност. Не улазим у ставове Хандкеа као писца. Мене су моји велики професори као студента учили да књижевно дело треба одвојити од писца. И сам Хандке је дуго стајао по страни због свог ангажмана. Било како било, Хандке је велики писац и требало је одавно да добије Нобелову награду", истиче Гаталица.

Иако је утисак другачији, Гаталица тврди да се књиге купују и да се чита више него пре и то највише у местима где живи мањи број становника.

"Битно је да се чита и да се иде у библиотеку. Наравно, читаоци сами траже оно што желе да читају, али ће од библиотекара добити препоруку и за друге књиге које су важне и вредне", каже Гаталица.

Век идеологије је завршен, а оно што је остало је слобода симболично приказана у две капе наших ослободилаца из 1918. и 1944. године, рекао је Александар Гаталица говорећи о манифестацији Дани слободе "Београд 2019", чији је уметнички директор.

"Историја нас учи да све страсти нестају као и људи који су се залагали за идеологије, генерације се смењују, али оно што је заиста вечно је слобода", рекао је Алексадар Гаталица гостујући у Јутарњем програму.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 22. окт 2019, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Lep intervju

Gatalica je najbolji pisac i daleko iznad svih ostalih. Kad bi bilo vise ovakvih ljudi koji cuvaju kulturu i na koje mladi mogu da se ugledaju, bilo bi nam svima bolje.