Завршен "Јоаким Интер Фест", гран при представи из Букурешта

Гран при "Јоаким Вујић" за најбољу представу међународног позоришног фестивала "Јоаким Интер Фест" додељен је представи "Медејини дечаци", у режији Андреја Мажерија позоришта Аполо 111 из Букурешта.

У образложењу одлуке жирија наводи се да "рафинираним позоришним средствима аутори тумаче мотиве Еурипидове трагедије, доносећи не само ново разумевање мита, него и аутентичан доживљај актуелног односа Европе и света".

"Представа носи снажан друштвени ангажман, али делује и на интимном, емотивном плану и плени типично позоришним парадоксом: да се лик Медеје доживљава у свој сложености и пуноћи - у извођењу мушкарца, односно мушког ансамбла", истиче се у образложењу. 

Напомиње се да младост ауторске екипе у комбинацији са талентом, радозналошћу и спремношћу за експеримент, али и ерудицијом и зрелошћу, доноси нову веру у потенцијал и значај позоришне уметности данас.

Специјална награда града Крагујевца додељујена је Ведрани Божиновић за рад на драматургији представе "Хасанагиница" Новосадског позоришта/Ујвидеки Сзинхаза.

Фестивал је ове године одржан под слоганом "Ко се боји позоришта?". У селекцији позоришног критичара РТС-а Слободана Савића приказане су представе из Словеније, Хрватске, Румуније, Бугарске и Србије, а сваке вечери тражила се карта више. 

број коментара 0 Пошаљи коментар