Објављен програм 14. Јоаким Интер Феста

Од 7. до 14. октобра ове године у Крагујевцу ће у оквиру Јоаким Интер Феста бити изведене представе из Словеније, Хрватске, Румуније, Бугарске, Грчке и Србије.

На конференцији за медије у Књажевско-српском театру oбјављена je селекција 14. Јоаким Интер Феста, међународног позоришног фестивала.

Слободан Савић, селектор и уметнички директор Фестивала и позоришни критичар РТС-а, рекао је да је то фестивал који слави естетски софистицирано и друштвено одговорно позориште. 

Истиче да је од ове године концепт евро-регионални.

"Одабрао сам представе које, у складу са референтним праксама позоришног израза, с једне стране отварају суштинска, онтолошка питања савременог човека, пониру у његову душу и интиму и, с друге стране, хватају се укоштац и бескомпромисно разобличавају аномалије друштвеног живота и наопаке социјалне, родне и политичке навике", рекао је Савић.

Указује да је пред организаторима и домаћинима још много рада.

"Ако све приведемо крају како је замишљено, имаћемо већ ове јесени у Крагујевцу један од три најзначајнија међународна позоришна фестивала у Србији", рекао је Савић.

Директор Књажевско-српског театра Милош Крстовић оценио је да је ово најквалитетнија селекција од оснивања Фестивала.

"Селектор је већ у првој години свог мандата урадио оно што је пројектовао за наредне две године. Град Крагујевац и Књажевско-српски театар, као што смо и обећали, чврсто стоје иза Савићевог концепта. Крагујевчани ће на јесен имати позоришни фестивал какав одувек заслужују", рекао је Милош Крстовић.

Слободан Савић је оштро критиковао одлуку Комисије за савремено ствралашатво Министарства културе и информисања која Јоаким Интер Фесту није доделила средства упркос јасно изнетом концепту и најављеним променама које су спроведене већ ове године.

"Таква одлука није утемељена на професионалним критеријумима, нестручна је, па чак и злонамерна јер је угрозила стабилно финансирање Фестивала. Селекција коју сам понудио демантује је на најбољи начин, високим уметничким критеријумима и квалитетима изабраних представа", закључио је Савић.

Главни програм 14. Јоаким Интер Феста:

ТЕСЛА, Gefyra Theater Company, Атина, текст и режија Михалис Јинитис, Грчка

СЛИКА ДОРИЈАНА ГРЕЈА, по роману Оскара Вајлда, режија Стајко Мурђев, Драмско позориште „Никола Ваптсаров", Благоевград, Бугарска

ТАРТИФ, по Молијеру, ауторски пројекат Игора Вука Торбице, Српско народно позориште и Народно позориште Сомбор, Србија

ХАСАНАГИНИЦА, по мотивима драме Љубомира Симовића, режија Андраш Урбан, Новосадско позориште, Ујвидеки синхаз, Србија

МЕДЕЈИНИ ДЕЧАЦИ/ MEDEA`S BOYS, Јонут Социу (по Еурипиду), режија Андреј Мареји, Позориште Аполо 111, Букурешт, Румунија

ЗАБАВА ЗА БОРИСА, Томас Бернхард, режија Снежана Тришић, Прешерново позориште Крањ и Позориште Птуј, Словенија

КО СЕ БОЈИ ВИРЏИНИЈЕ ВУЛФ, Едвард Олби, режија Ленка Удовички, Позориште „Улисис", Бриони, Хрватска

број коментара 0 Пошаљи коментар