Нижеразредни жанрови доминирају европском књижевношћу

У Дому омладине у току је осми Београдски фестивал европске књижевности. Уз анализе тренутног стања литературе, домаћи писци и гости из иностранства дали су одговор и на питање шта је заједничко књижевности нашег континента.

Разноврсност тема – то је наизраженија заједничка карактеристика европске књижевности данас, сагласни су аутори.

"Готово да нема теме која није заступљена, све се ту може наћи. Запажам и много аутора и дела који се баве другим културама и деловима света, глобалним питањима. У земљи из које долазим, све је више политичких тема", каже Илија Тројанов, књижевник из Немачке.

И док је међу темама велика конкуренција, у жанру је нема. Роман влада литерарном Европом. И све је више изазов, јер права књизевност је истиснута из простора њеног најважнијег деловања, покретање суштинских питања којима се обликује судбина и слика једног друштва, доба.

"Тај простор све више заузимају нижеразредни жанрови и забавна литература, која јесте популарна, али која је истовремено и анестетичка. Не покреће ниједно важно питање, нема никакву критичку димензију", указује књижевни критичар и издавач Гојко Божовић.

С друге стране, врхунска европска књижевност не одустаје од преиспитивања савременог тренутка и његових кључних изазова, било да је реч о интимном свету појединца или најактуелнијим и најпровокативнијим темама.

"Најизазовнија тема данашњице је како бити независан, како да у мрежи најразличитијег друштвеног говора, свемогућег маркетинга, друштвених мрежа, човек може разумети и слику света и своје место у том свету", истиче Божовић.

Све што карактерише европску књижевност, важи и за нашу. Одувек је тако. Једина разлика сада је у већој заступљености историјских тема у делима домаћих аутора.

број коментара 0 Пошаљи коментар