Како критика утиче на савремене писце

Отворен је осми београдски фестивал европске књижевности у Дому омладине Београда. Овогодишњи учесници фестивала долазе из Норвешке, Немачке, Словеније и наше земље.

Књижевна, филмска и ликовна недеља очекује нас у наредних неколико дана. Мото фестивала европске књижевности је "Најбоље од свега, најбоље за све".

Учесници фестивала су Илија Тројанов, Дарко Тушевљаковић, Јани Вирк, Љубомир Симовић и Еуген Шуљгин.

Једна од тема је и питање колико је у данашње време могућа уметничка, научна или друштвена критика и да ли она утиче на савремене писце.

"Најважнији је тај личан однос који читалац може да оствари са писцима и може да се види колико су заиста писци повезани са својим делима, колико су аутентични, и наравно веродостојни као што је то Илија Тројанов који у своје књиге уноси све своје животно искуство. То је нешто што можемо да видимо на оваквом догађају а да прочитамо књигу, одушевимо се или не само оним што је написано, тако да мислим да су заиста важни овакви догађаји и требало би да их је више", каже преводилац Небојша Бакић.

Публика ће моћи да прати читања домаћих и светских писаца, али и пројекције играних и документарних филмова насталих на основу књижевности у оквиру ретроспективе "Књижевност на филму".

број коментара 0 Пошаљи коментар