Најкултурнија ноћ у Србији

Од 16 сати у Србији су грађани могли да уживају у Ноћи музеја. У више од четрдесет градова широм земље посетиоци су могли да обиђу музеје, галерије и бројне друге установе културе.

У Београду је Ноћ музеја почела испред Павиљона "Цвијета Зузорић", наступом дечјег ДФ Хора предвођеног Бојаном Вунтуришевић.

Манифестација је у Београду организована на више од 60 локација, груписаних географски и тематски.

У згради Радио Београда, у популарном програму "Поезија уживо!", од 18 часова учествовали су најпознатији домаћи песници, као и нове, младе снаге.

Улазнице за Ноћ музеја, по цени од 500 динара, могу да се купе на свим "Ticket Vision" продајним местима, сајту www.tickets.rs, као и на већини локација широм града које своја врата отварају у Ноћи музеја.

Као и ранијих година, једна карта за важи за по један улазак на све локације у Београду. Деца до пет година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. 

На више од 15 локација, одржана је "Ноћ музеја" и у Нишу. Једна од изложби је и "Ниш – град електронике кроз време", која презентује производе Електронске индустрије Ниш из друге половине прошлог века, по којима су овај гигант електронике и Град Ниш били препознатљиви у целом свету.

Најстарији експонат данас је једна електронска цев, уствари прва рендген цев која је произведена још 1951. године.

"Ноћ музеја" се у Шапцу обележава на шест локација. Посебну пажњу, изазива изложба у Народном музеју "Како смо се волели", која љубитељима уметности доноси седам прича из прошлости, од праисторије, прстена из старог Рима, достојанства витешке љубави, до пада авиона због жеље пилота да из ваздуха баци букет цвећа својој вољеној, али, и једну будућу, своју и личну, коју ће креирати посетиоци, написати је на магнету, закачити за дрво и оставити будућим генерацијама.

"Ноћ музеја" у Завичајном, Музеју наивне и маргиналне уметности и Музеју воштаних фигура У Јагодини изазвала је већ на самом отварању велико интересовање грађана. 

"Ноћ музеја" у Музеју "Хореум марги Равно" у Ћуприји у знаку је археолошких истраживања Ћуприје и околине, а предавања су држали стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца.

Испред музеја, од 17 сати, сваки сат, пуцао је трешњев топ, реплика топа Карађорђа Петровића који је дејствовао са Иванковачког поља на Турке у време Боја на Иванковцу.

Завичајни музеј у Параћину, обележавање је почео на градском тргу у 18 сати, изложбом "Сто година сећања на Први светски рат", а сат после је приказан филм "Последња авантура кактус Бате".

Природњачки центар Србије у Свилајнцу припремио је, "ноћни обилзак" центра. Посетиоци су од 19 сати обилазили све поставке у пратњи водича, а од 22 сата, биће организован обилазак изложби са батеријским лампама и пригушеним осветљењем у пратњи водича.

У Музеју угљарства у Сењском Руднику, који чува историју почетка индустријализације Србије, посетиоци могу видети оригиналну поставку од преко 1.000 експоната и 5.000 оригиналних фотографија, које осликавају историју рударства на овим просторима Србије. 

Музеј угљарства, први и јединствени у Србији, основан је 1974. године и смештен у бившој згради магацина рудника, изграђеној 1930. године. Са радом је почео 1980. године и чувар је историје рударства дуге више од 160 година.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2019, 09:44) - Milan [нерегистровани]

Nedelja muzeja

Evropska noć muzeja se obeležava i u okviru manifestacije "Muzeji za 10", sedam dana raznovrsnih programa! Ove godine od 13.19.maja tj i danas!

(недеља, 19. мај 2019, 04:02) - anonymous [нерегистровани]

Re: Zašto

"Zar nije dan prirodnije i prigodnije vreme za održavanje ovakvih manifestacija? Zašto 'Noć' ?"
ODGOVOR:
Otvoreno je u 16 casova, pa oni koji vise vole "dan muzeja" imace nekoliko sati, a ono drugi ce imati "noc muzeja" posle toga. Ima li jos koje pitanje, molim?

(субота, 18. мај 2019, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Zašto

Zar nije dan prirodnije i prigodnije vreme za održavanje ovakvih manifestacija? Zašto 'Noć' ?