Слике Саве Пољанског у Завичајном музеју Жупе

У оквиру националне музејске манифестације "Музеји за 10", у Завичајном музеју Жупе Александровац организована је изложба "Пробуђени духови житних поља" чувеног сликара Саве Николића Пољанског. Изложба траје до суботе, 18. маја.

Сава Николић Пољански скоро 50 година прави слике аутентичном техником мозаичког слагања житне сламе, која је јединствена у свету.

За свој уметнички рад и технику добио је бројне међународне и домаће награде – више златних и сребрних медаља и плакета, дипломе и специјалних признања.

Рођен у жупском пољу, у воћарско-виноградарском крају, прво са чим је био повијен уместо пелене била је слама, отуд Пољански као уметнички псеудоним Саве Николића, који иза себе има близу 60 изложби код нас и у свету. 

Пољански каже да је више од 20.000 "сламки" уткано у сваку његову слику. 

Историчар уметности Предраг Ђидић на страницама изложбеног каталога између осталог пише: "Стварајући божанствене мозаичке матрице од сламе, он на најлепши могући начин враћа свој дуг, пружајући јој да поново оживи на његовим сликама."

Пољански, осим идиличних приказа пејзажа, пољана и сеоских кућа завичаја, истражује и слика православне духовне сфере и исказује вековну опомену и путоказ за будућност, наводи Ђидић.

Поред изложбе Пољанског, у Завичајном музеју у жупском Александровцу може се видети и стална поставка око 3.000 археолошких, етнографских и историјских експоната, реконструисан изглед унутрашњости неолитске куће и неколико десетина изузетно вредних предмета од најранијих периода људске цивилизације до данас.

Завичајни музеј у Жупи Александровац, отворен 1991. године, налази се у кући 'попа Марка' која је смештена на крају централне улице града, у делу који Жупљани зову "Винска улица" током одржавања чувене манифестације "Жупска берба".

број коментара 0 Пошаљи коментар