Изложба "Изнад живота и смрти" у Галерији РТС-а

Ретроспективна изложба дела Жељка Тоншића "Изнад живота и смрти" отворена је у Галерији Радио-телевизије Србије. Аутор изложбе Маја Живановић сабрала је око 60 дела углавном из породичне колекције у поставци која ће посетиоцима бити доступна у Таковској 10 до 9. јуна.

О делу и посебној, ненаметљивој личности Жељка Тоншића на отварању су говорили Никола Кусовац, члан Савета за ликовно стваралаштво РТС-а и историчарка уметности Маја Живановић.

Јавност први пут од смрти аутора 2014. године има прилику да сагледа богатство опуса овог врсног уметника фантастике, цењеног широм Европе.

Стваралаштво Жељка Тоншића надахнуто је ренесансом и библијским мотивима, као и симболизмом и уметношћу прерафаелита.

Тоншић (1954-2014) је био један од ретких посвећеника суштинског у уметности. Та бескрајна преданост исконској лепоти и самом чину стварања, окосница је постхумне ретроспективне изложбе једног од најбољих европских сликара магијског неосимболизма и фантастике, која је пред посетиоцима у Галерији РТС-а.

Поставка је ретка прилика да се на једном месту виде дела овог уметника недовољно познатог српској јавности који је, кроз читав свој сложени сликарски опус, од реалног ка небеском – тежио парадигми идеалне жене која у себи поседује античку, ренесансну и библијску лепоту. Лепоту, као један од необјашњивих појмова, коју посматрач може само да осети и да јој се диви.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 11. мај 2019, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

Izlozba

Ovo treba da vidi svako,toliko lepote,emocija,carolije,radosti,umetnosti ,vestine,maste,prelepo