"Позоришно пролеће" стигло у Шабац

Шабац је ових дана више него удвостручио позоришну публику која с интересовањем прати програм четвртог "Позоришног пролећа" ове године са поднасловом "Неприлагођени у класици". До понедељка и проглашења најбољих, публика ће видети, по оцени селектора, седам најбољих представа у прошлогодишњој домаћој продукцији.

Репрезентативне представе овогодишњег "Позоришног пролећа" имају снажну драматуршку концепцију која у први план износи један од важних задатака театра – да буде озбиљан критичар друштва.

Пред зналачком публиком у Шапцу су нова читања добро познатих текстова великих писаца – "Балканског шпијуна", "Петријиног венца", "Корешподенције" и других, за позоришне ствараоце, кажу, задовољство и велики изазов. 

"Наша представа се дешава у неком борделу, варијетеу, кабареу, циркусу, и она је један нежан али скептичан поглед на стање духова у свету у овом тренутку, али што је најважније, то је једна смешна и забавна представа", каже Горчин Стојановић, редитељ представе "Корешподенција".

Селектори кажу да је од укупно 47 одгледаних представа, већина високог уметничког нивоа и по текстовима класика. Тако се наметнуо поднаслов као магична формула због које се враћамо великим писцима.

"Они су били испред свог времена, изнад свог времена и због тога су морали углавном да буду бунтовни, јер се нису слагали, али мене је интересовало колико смо се ми прилагодили", каже Зоран Карајић, селектор "Позоришног пролећа".

"Мени се чини да ништа савременије од класичних текстова, често, јер у њима је талог свега, и најчешће садашњост можемо да препознамо у прошлости, тако да чини ми се да ту постоји алхемија", наводи редитељ Никита Миливојевић.

Осим стручног, новинарског и жирија критике, о наградама "Позоришног пролећа" први пут ове године одлучује и публика.

"Изгледа да се публика класика не боји и има утисак да је то нешто сигурно и проверено, да долази на неки садржај који је донекле познат и онда га проживљава на неки нов начин", каже Милена Богавац, директорка Шабачког позоришта.

Позоришно пролеће ове сезоне искорачило је у град, који је можда најлепша сценографија за бројне пратеће програме и изложбу која нас подсећа на великане нашег глумишта и традицију театра на коју су Шапчани с правом поносни. 

број коментара 0 Пошаљи коментар