Цртеж као интимна забелешка уметника

У Малој галерији Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, Сликарско-графичка секција организовала је изложбу "Цртеж". Поставку чине дела 27 уметника у истој техници са различитим темама, лимитирани димензијама цртежа.

Уметницима на изложби заједничка је само техника, а то је цртеж. Коришћени су сви сликарски материјали — оловка, туш, фломастер и савремени дигитални цртеж. Тематски без ограничења, цртали су фигурације, апстракцију, пејзаже.

Председница сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а Милица Вуковић каже да је цртеж интимна забелешка уметника и да се мења упоредо са уметниковим животом.

"Култура, начин живота, однос према самом животу — све се то мења. А цртеж као нешто интимно, што се ради кад се не ради нешто друго, у слободно време, једноставно остаје као истинито сведочанство о том човеку и о том уметнику", рекла је Вуковићева.

Једна од уметница која је учествовала у изложби је Ана Ћосовић. Она је академски графичар и полазиште њене уметности увек је засновано на цртежу. Ана слика, бави се линорезом и дигиталном илустрацијом. Брига о животној средини честа је тема њених цртежа, које јавности презентује као колаж.

"Ја сам хтела да шаљивим називом свог рада 'Искористи ме поново, молим те' скренем пажњу посматрачу да размисли о предметима које користи, посебно о пластици. Да покуша да тим предметима нађе неку употребну вредност, а не само да је баци, ако већ нема прилику да рециклира", изјавила је Ћосовићева.

Аутори који су се представили на изложби кажу да се кроз цртеж изражавају, спознају себе и допуштају публици да их боље упозна.

број коментара 0 Пошаљи коментар