Српско народно позориште – без титуле, са проблемима

Српско народно позориште, најстарији професионални српски театар, слави 158. рођендан. У Новом Саду је одржана Свечана академија и уручена највиша признања тог позоришта. Некада институција културе од националног значаја, а данас и без те титуле, много је више од позоришта.

Свесни да им је без културе у саставу Аустроугарске угрожен национални идентитет, Новосађани су одлучили да дају прилоге за своје позориште, које су основали са циљем да чува и промовише српску културу и традицију.

Шест година касније, на позив кнеза Михаила, глумци и управник Јован Ђорђевић оснивају Народно позориште у Београду, а касније и позориште у Загребу.

СНП скоро од оснивања има своју издавачку делатност и културна је институција од националног значаја, али пре неколико година позоришту је Министарство културе одузело ту титулу.

"И нама и другим институцијама културе, будући да су сад сви изједначени пред законом и конкурсима и трупе које се јуче оснивају из неких личних интереса, могу да конкуришу институцијама попут СНП-а равноправно", објашњава др Зоран Ђерић, управник СНП-а.

Позориште финансира и Покрајинска влада, која је у 2019, за премијерне активности, издвојила 15 милиона динара и слажу се да ова институција мора бити третирана као национално благо.

"Разговараћу са ресорним министром, господином Вукосављевићем на ту тему. Да се заиста врати онај сјај и стара слава. Пре свега зато што је наш најстарији национални театар, чиме се ми и поносимо", истиче Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу и информисање.

Прилика да се скрене пажња на проблеме културних радника

Овогодишњи добитници Златних медаља, највишег признања СНП-а, кажу да је рођендан нашег најстаријег театра добра прилика да се скрене пажња на проблеме културних радника.

"Имамо сада случај штрајка у Сомборском позоришту. Имамо недовољно финансирање, имамо немогућност запошљавања нових младих уметника и то је јако велики проблем и морамо се борити против тога", указује глумац и добитник Златне медаље Радоје Чупић.

Диригенткиња Жељка Милановић, такође добитница Златне медаље, наводи да очајавање над том чињеницом може само да продуби проблем.

"Ко се ту задесио би требало да ради свој посао и да истрајава у томе. На крају крајева, наши животу су утрошени на ту борбу", рекла је Милановићева.

На свечаности је приказана прва зграда СНП-а која се налазила на Трифковићевом тргу, а која је компјутерском техником постављена у данашње време. Пројекат је део изложбе о несталом архитектонском наслеђу Новог Сада.

број коментара 0 Пошаљи коментар